Setari Cookie-uri

Cancerul endometrial este curabil

Cancerul endometrial apare cand celulele mucoasei care tapeteaza interiorul uterului se inmultesc rapid si necontrolat. Ce declanseaza acest proces de diviziune celulara anormala nu se cunoaste exact, dar din fericire aceasta forma de cancer este curabila atunci cand este depistata precoce, iar acest lucru se intampla in majoritatea cazurilor. Peste 90% din cazurile de cancer endometrial sunt declarate vindecate la 5 ani dupa tratament.

Examenul medical va fi facut de un ginecolog si va include o discutie referitoare la simptome si un examen fizic, prin care medicul va observa orice schimbare survenita in regiunea pelvina.
Pentru diagnostic pot fi necesare urmatoarele teste:
• Test Papanicolau – cancerul endometrial este rar detectabil de acest test, insa el se face ca screening pentru cancerul de col uterin, pentru a exclude acesta afectiune;
• Biopsie endometriala – medicul ginecolog va preleva un mic fragment din mucoasa uterina pentru analize de laborator;
• Dilatatie si chiuretaj – in cazul in care la biopsie nu s-a putut preleva o cantitate suficienta de tesut endometrial pentru analizare; se face intr-o sala de operatie, sub anestezie;
• Ecografie transvagiala – permite medicului sa vizualizeze eventualele aomalii ale mucoasei uterine.
Citește și:

Tratamentul:
Tratamentul cancerului de endometru tine cont de stadiul bolii. Majoritatea cazurilor sunt depistate precoce, ceea ce face ca succesul terapeutic sa fie asigurat pentru o mare parte dintre paciente. Tratamentul acestei forme de cancer se bazeaza pe interventia chirurgicala de indepartare a uterului si ovarelor, a ganglionilor limfatici, pe radioterapie si terapie hormonala cu progesteron pentru blocarea cresterii tumorii. Chimioterapia are o utilizare limitata.

Preventie:
Desi nu este o boala ce poate fi prevenita, sunt cateva masuri ce pot scadea o parte din factorii de risc ai cancerului endometrial.
• Terapie hormonala cu progestin. Estrogenul stimuleaza dezvoltarea endometrului. Terapia de inlocuire a estrogenului dupa menopauza, fara asocierea progesteronului, creste riscul de cancer endometrial. Administrarea de progesteron sintetic, precum progestinul, alaturi de estrogen, scade riscul de cancer endometrial.
• Utilizarea contraceptivelor orale. Administrarea de contraceptive orale reduc riscul cancerului de endometru pentru o perioada de pana la 10 ani de la oprirea lor. Riscul este mai mic in cazul femeilor care iau contraceptivele orale pentru mai multi ani.
• Mentinerea unei greutati corporale adecvate. Excesul de tesut adipos se coreleaza cu riscul de cancer endometrial, de aceea, o greutate normala este un factor de protectie fata de aceasta boala;
• Diagnosticarea si tratarea hiperplaziei endometriale;
• Alaptarea la san, daca este posibil, pentru ca scade activitatea estrogenica;
• Daca ai cicluri neregulare, apeleaza la medic pentru a remedia acesta problema.

Citește și:

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
9 Iunie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.