Setari Cookie-uri

Noua metoda pentru diagnosticul cancerului mamar

Descoperirea precoce a cancerului de san poate salva vieti si poate diminua gradul de invazivitate al interventiei chirurgicale necesare pentru tratament.

Descoperirea precoce a cancerului de san poate salva vieti si poate diminua gradul de invazivitate al interventiei chirurgicale necesare pentru tratament.

De foarte multi ani, oamenii de stiinta au incercat sa gaseasca metode eficiente pentru depistarea cancerului de san. In 1980, aproximativ patru din cinci femei care dezvoltau cancer de san, descopereau singure tumora maligna. Desi autoexaminarea sanilor este foarte importanta si astazi, in zilele noastre majoritatea cazurilor de cancer de san sunt descoperite in urma unei mamografii, ecografii sau examinari RMN.

Dar chiar si cand aceste teste ridica suspiciunea unui neoplasm de san, singura metoda acceptata unanim pentru a proba cu certitudine daca formatiunea este canceroasa sau nu, este biopsia. Ecografia si RMN-ul sunt capabile sa detecteze nodulii cancerosi mici, cu o acuratete mult mai mare decat mamografia, insa de multe ori este dificil de precizat daca leziunea e benigna sau maligna, in lipsa biopsiei.

Citește și:

Acesta este motivul pentru care foarte multe biopsii de san arata ca zona suspecta este de natura benigna. In plus, biopsia implica costuri si riscuri. De aceea, de foarte multi ani, doctorii care trateaza paciente cu cancer de san si-au dorit un test diagnostic capabil atat sa detecteze formatiunile nodulare ale sanilor, cat si sa precizeze daca sunt sau nu de natura canceroasa, fara a mai fi nevoie de o interventie invaziva pentru biopsiere. Dupa mai mult de doua decade de cercetare, o noua tehnica numita sonoelastografie promite sa inlature acest neajuns si sa usureze diagnosticul cancerului de san.

Care este principiul sonoelastografiei?

Diferentierea cancerelor de tumorile benigne se bazeaza pe masurarea elasticitatii celor doua tipuri de tesuturi. Tumorile maligne de la nivelul sanului sunt mai rigide decat tumorile benigne, necanceroase sau decat tesutul mamar sanatos, deci au o elasticitate mai mica. Aparatul de sonoelastografie masoara cantitativ si calitativ elasticitatea tesutului mamar. Gradul de elasticitate masurat este afisat pe monitorul aparatului intr-o paleta de culori de la albastru la rosu. Albastru apare in cazul tumorilor canceroase, in timp ce culoare rosie semnifica tesuturile sanatoase, care sunt mai elastice.

Citește și:

Avantajele noii investigatii:

Vizionare placuta


Kudika
25 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.