Setari Cookie-uri

Fibroadenomul mamar

Fibroadenoamele mamare sunt tumori benigne ale sanului descoperite frecvent la femeile tinere. Denumirea tumorii descrie caracterele histologice ale acestor nodului, care contin tesut glandular si tesut fibros. Asadar, acest tip de tumora mamara benigna reprezinta o crestere anormala de tesut glandular mamar si tesut fibros, cel mai frecvent la femeile intre 15 si 30 de ani. Statisticile sugereaza ca pana la 10% dintre femei prezinta fibroadenoame mamare. Sunt descoperite mult mai rar la femeile aflate la menopauza.

Tratamentul:

Avand in vedere ca fibroadenoamele sunt tumori benigne, tratamentul variaza in functie de caracteristicile lor. Daca sunt noduli mici, nedurerosi, nu isi maresc dimensiunile iar biopsia nu indica nici o problema, tratamentul nu este necesar si se va trece la monitorizarea lor prin autoexaminare, examene clinice periodice si ecografii ulterioare.

Daca investigatiile au arata niste nodului mari (peste 3 cm), daca sunt durerosi, evolueaza cu cresterea dimensiunilor, iar biopsia a evidentiat celule atipice, se recomanda tratamentul lor. Fibroadenoamele mamare sunt indepartate prin excizie chirurgicala sub anestezie locala sau generala. Chirurgia se aplica in general femeilor peste 30 de ani si pentru noduli care sunt durerosi sau isi maresc dimensiunile.

Tratament alternativ:

Tratamentul alternativ pentru fibroadenoamele mamare presupune abordarea unei diete sarace in grasimi si bogata in fibre, reducerea consumului de cafea, aportul unor suplimente de acizi grasi omega 3, vitamina E si vitamina C. Se recomanda aplicarea unor comprese calde pe san. Remediile naturiste, acupunctura si homeopatia si-au dovedit un oarecare beneficiu in tratamentul acestor noduli prin reechilibrarea profilului hormonal.

Citește și:

Fibroadenoamele mamare nu sunt tumori canceroase. Aproape 10% din totalitatea fibroadenoamelor dispar in timp, iar 20% dintre ele vor recidiva. Daca nu dispar, ele se opresc din crestere atunci cand ating 2 – 3 cm.

Preventia:
Aparitia fibroadenoamelor mamare nu poate fi prevenita pentru ca nu se cunosc cauzele care conduc la apritia lor. Ele pot fi depistate din timp, prin autoexaminarea sanilor. Orice nodul descoperit trebuie sa va conduca la consult medical pentru ca numai asa se poate inlatura suspiciunea unui cancer mamar.

Un articol de Cirpian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
14 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.