Setari Cookie-uri

Si barbatii pot suferi de cancer mamar

Din pacate aceasta patologie mamara a barbatilor nu a fost suficient mediatizata, oamenii aproape ca nu sunt constienti de riscurile cancerului mamar la barbati sau chiar nici nu stiu ca exista. Desi acum cativa ani carcinomul glandei mamare la barbati era considerat o raritate, in zilele noastre un procent intre 1 si 5 din cancerele mamare este detinut de barbati.

Care sunt semnele si simptomele cancerului mamar?

Cel mai frecvent semn al cancerului mamar este aparitia unei mase suplimentare la nivelul sanului (poate fi si bilaterala). La inceput este ferma, nedureroasa, subalreolara, mamelonul se “infunda” in unele cazuri, ca mai apoi sa apara secretii, sa devina dureroasa, sanul devine sensibil. De asemenea si barbatii pot prezenta boala Paget.

In ce consta diagnosticul cancerului mamar al barbatilor?

Odata depistata masa de tesut dezvoltata subareolar, se va face o biopsie si citologia va pune diagnosticul (aspiratia cu ac fin este foarte utila). De asemenea pot fi analizate si secretiile mamelonare.

In general cancerul mamar al barbatului este noninvaziv, insa situatiile in care cancerul este invaziv sunt mai grave decat cancerul mamar al femeii. Din pacate cancerul mamar al barbatului este mai agresiv, evolueaza mai repede iar prognosticul este mai slab in cazurile in care este invaziv (malign).

Citește și:

In ce consta tratamentul cancerului mamar la barbati?

Tratamentul se face in fucntie de stadiul bolii.

Tratamentul chirurgical

Este foarte practicata, avand un prognostic bun in cazurile mai putin avansate (stadiile I si II). In cazurile mai avansate se poate scoate toata glanda (mastectomie totala) sau chiar si pectoralii, avand grija sa se inlature si limfaticele de acceasi parte si contralaterale. In general mastectomia totala se practica, pentru ca la barbati nu este atat de importanta pastrarea sanului asa cum este la femei (din punct de vedere al imaginii).

In cazul in care tratamentul chirurgical nu este suficent, se apeleaza la chimioterapie si radioterapie. Radioterapia se poate efectua si preoperatoriu pentru a limita oarecum limitele de rezectie ale tumorii. Chimioterapia se practica in sens adjuvant, contribuind de asemenea la distructia tumorii.

Citește și:

De retinut!

Marirea dimensiunilor unui san sau a ambilor, aparitia de secretii mamelonare (transparente, sanguinolente etc), durerea sanului, umflarea areolei mamare (zona pigmentata ce contine mamelonul), “infundarea” mamelonului (retractia mamelonara), toate acestea trebuie sa alerteze orice barbat si sa fie convingatoare pentru a veni la medic.

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
16 Iulie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.