Cancerul de san ocupa primul loc inte afectiunile neoplazice ale femeilor, la nivel mondial. Este tratabil, insa acest lucru depinde foarte mult de stadiul in care este descoperit. Sansele de vindecare sunt cu atat mai mari cu cat tumora este depistata mai repede. De aceea, eforturile cercetatorilor s-au indreptat in ultima vreme catre obtinerea unei investigatii care sa diagnosticheze cat mai precoce aceasta neoplazia.

Un nou test de sange care e destinat descoperiri cancerului de san intr-un stadiu incipient ar putea deveni in viitor standardul in diagnosticul acestei afectiuni.

Oamenii de stiinta sunt increzatori ca aceasta analiza va putea evidentia un cancer de san cu mult timp ca acesta sa fie diagnosticat cu metodele actuale.

In momentul de fata, diagnosticul cancerului de san se bazeaza mai mult pe investigatii imagistice precum mamografia, ecografia, ct, decat pe teste serologice. Aceste metode au anumite limite, in sensul ca nu pot descoperi multe cazuri de cancer aflate in stadii preclinice, adica acele cancere care inca nu produc simptome si nu pot fi diagnosticate imagistic.

Specialistii sunt de parere ca odata pus la punct acest test de sange, el va putea fi adaptat pentru descoperirea altor forme de cancer, precum cancerul ovarian sau de prostata.

Rezultatele trialurilor clinice efectuate pana in prezent au aratat ca acest test este de 1000 de ori mai sensibil decat metodele clasice de diagnostic. Rezultatele spectaculoase obtinute cu acest test se vor vedea rapid odata cu folosirea in masa a analizei pentru diagnosticul cancerului mamar, care face anual 400 000 de victime la nivel mondial. Este cea mai frecventa neoplazie in randul femeilor, cu aproximativ 1 milion de noi cazuri pe an in toata lumea.

Aceasta noua metoda diagnostica ar putea deveni un test screening pentru cancerul mamar, inlocuind mamografia actuala, o metoda iradianta, contraindicata in anumite cazuri, despre care se crede ca ea insasi poate creste riscul de cancer de san la anumite persoane.

Mamografia este periculoasa pentru femeile tinere sau atunci cand se face repetat, de aceea o investigatie lipsita de riscuri care sa o inlocuiasca ar fi dezirabila atat pentru medici cat si pentru paciente.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: