Setari Cookie-uri

PET in Romania

De putin timp este disponibila si in Romania o investigatie foarte moderna care vine in ajutorul medicilor si pacientilor. Este vorba de aparatul PET/CT care combina tomografia computerizata si tomografia cu emisie de pozitroni, cu aplicatii deosebite mai ales in domeniul oncologiei, cu ajutorul caruia bolnavii pot fi acum diagnosticati cu o mai mare acuratete.

Aplicatiile noi investigatii:

Investigatia PET/CT isi gaseste cea mai mare utilitate in domeniul oncologiei. Cu ajutorul acestei metode de investigare se pot diagnostica cu o acuratete mult mai mare diferite cancere, se poate observa localizarea, marimea si raspandirea tumorilor cu mai multa precizie si se poate stabili tratamentul cel mai bun. Urmarirea recidivelor este mult mai usoara apeland la scanarea PET/CT.
Printre tipurile de cancer ce pot fi diagnosticate si evaluate cu aceasta tehnologie se numara cancerul de san, cancerele digestive (esofagian, gastric, de colon), genitale (col, ovar, endometrial), cancerul pulmonar, limfoamele si cancerele osoase.

Alte ramuri medicale in care PET/CT si-a gasit aplicabilitatea sunt neurologia si cardiologia. In domeniul neurologiei metoda poate diagnostica focarele epileptice si poate stabili necesitatea tratamentului chirurgical, boala Alzheimer etc.

Citește și:

In cardiologie PET/CT este folosit petru studiul inimii, pentru diagnosticul afectiunilor coronariene si bolilor miocardice.

Investigatia PET/CT nu este o examinare care se face de rutina, ci numai la indicatia precisa a medicului, daca celelalte teste nu au fost concludente.
Costul unei astfel de investigatii este de aproximativ 1500 euro si deocamdata nu este compensata.

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
22 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.