80% dintre soferii bucuresteni sunt predispusi la boala

In medie, soferii bucuresteni au plamanii cu 13 ani mai batrani decat varsta lor reala Fumatul distrage atentia soferilor, oboseste ochii si poate fi o cauza a accidentelor rutiere

Comunicat de presa

soferi• In medie, soferii bucuresteni au plamanii cu 13 ani mai batrani decat varsta lor reala

• Fumatul distrage atentia soferilor, oboseste ochii si poate fi o cauza a accidentelor rutiere

Societatea Romana de Pneumologie impreuna cu Brigada Rutiera a Capitalei au organizat ieri dimineata actiunea ,,Stop! Plamanii la control”. Soferilor bucuresteni le-a fost verificata sanatatea plamanilor si au fost avertizati despre pericolele la care se expun fumand la volan. S-a constatat in acest fel ca 8 din 10 soferi bucuresteni sunt predispusi la bolile pulmonare, cauzate de fumat. In medie, soferii bucuresteni au plamanii cu 13 ani mai batrani decat varsta lor reala.

O echipa de asistenti medicali din partea Centrului Medical Unirea a verificat respiratia soferilor opriti in trafic, cu ajutorul spirometrelor, aparate care masoara cat aer poate inspira si expira o persoana intr-un anumit interval de timp. In cazurile in care s-a constatat o predispozitie pentru o boala pulmonara, cadrele medicale au recomandat celor testati un consult medical. Reprezentantii Brigadei Rutiere au avertizat soferii in privinta pericolelor presupuse de fumatul la volan si i-au sfatuit sa elimine orice factor care favorizeaza neatentia in timpul condusului.

,,Fumatul la volan poate periclita siguranta in trafic prin distragerea atentiei soferului fumator de la drum”, a declarat Daniel Pistea, subcomisar al Brigazii Rutiere a Capitalei. ,,De asemenea, pe timp de noapte, flacara brichetei distrage atentia conducatorului auto pentru cateva momente, care ar putea fi fatale. In plus, fumul de tigara dauneaza ochilor, iar soferii fumatori obosesc mai repede la volan decat cei nefumatori.

Unii dintre conducatorii auto au fost uimiti de rezultat si au declarat ca vor merge la medic pentru investigatii medicale suplimentare, dupa ce au aflat ca varsta plamanilor lor depaseste cu mult varsta lor reala. “Fumez de 10 ani, dar ma voi gandi sa renunt la fumat”, a declarat unul dintre soferii testati, in varsta de 33 ani, dar cu plamani batrani de 66 de ani.

Societatea Romana de Pneumologie incurajeaza testarea functiei pulomonare si consideram ca aceasta actiune a tras un semnal de alarma referitor la imbatranirea precoce a plamanilor din cauza fumatului”, declara Prof Dr. Florin Dumitru Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie si a RPFR – Reteaua pentru Prevenirea Fumatului in Romania. ,,Ne asteptam ca soferii testati, care au plamanii mai batrani decat varsta lor reala, sa consulte un medic, dupa cum li s-a recomandat”.
Retail jobs

Vizionare placuta


Kudika
13 Iulie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri