Setari Cookie-uri

7 din 10 adulti care lucreaza la birou sufera de dureri de spate

Un studiu citat de compania Richter Gedeon arata ca durerea de spate cauzata de sedentarism si de pozitiile vicioase reprezinta principala problema medicala a romanilor care lucreaza la birou.

Un studiu citat de compania Richter Gedeon arata ca durerea de spate cauzata de sedentarism si de pozitiile vicioase reprezinta principala problema medicala a romanilor care lucreaza la birou.

Dupa infectiile acute ale cailor aeriene superioare, durerea lombara este a doua cauza, ca frecventa, care aduce pacientul la medic, prin solicitarea unui consult medical in ortopedie, neurochirurgie sau la medicul de familie.

Conform studiilor de specialitate realizate in 2007, peste 70% dintre respondenti care desfasoara o astfel de munca de birou declara ca intensitatea durerilor de spate resimtite a fost semnificativ mai mare (52%) sau ceva mai mare (18%) la sfarsitul zilei de munca, in comparatie cu persoanele care nu au o munca sedentara. Cercetarea citata de Richter Gedeon a fost efectuata pe un esantion de 1.200 de persoane, avand ocupatii caracterizate prin activitati sedentare.

O pozitie necorespunzatoare pe scaunul de birou mareste efortul muschilor spatelui si presiunea asupra discurilor vertebrelor, iar acest lucru dauneaza chiar mai mult decat statul in picioare. Oamenii isi petrec o buna parte din zi pe un scaun la birou fara sa faca miscare, ceea ce contribuie foarte mult la oboseala si tensiunea pe care le acumuleaza spatele. In timpul serviciului, o persoana care lucreaza in mare parte la birou trebuie sa evite sa stea intr-o pozitie alungita pe scaun, sa se aplece sau sa stea incovoiata.

“Chiar daca folosim scaunul ergonomic in mod corect, pozitia sezut folosita o perioada de timp indelungata cauzeaza de obicei stari de oboseala si disconfort. Se recomanda statul in picioare, incalzirea musculaturii, mersul si cateva exercitii simple, timp de cateva minute la un interval de jumatate de ora”, spune Dr. Bogdan Bradatan, Product Manager Richter Gedeon.

De asemenea, din cercetarea citata de Richter Gedeon a rezultat ca durerea lombara este responsabila pentru 20% dintre solicitarile de compensatii pentru handicap fizic, respectiv pentru 75% din costurile aferente acestor compensaii. Avand in vedere faptul ca la ora actuala se estimeaza ca aproximativ un sfert din populaie va acuza la un moment dat dureri lombare, problema constituie deja o preocupare reala pentru serviciile de sanatate publica.

Potrivit studiilor aflate la dispozitia Richter Gedeon, cei mai frecveni factori de risc care favorizeaza durerea lombar sunt:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
22 Octombrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.