Setari Cookie-uri

Anotimpul rece si afectiunile ortopedice

Iarna nu vine doar cu parfumul si spiritul sarbatorilor, ci poate fi anotimpul unor probleme grave de sanatate. Datorita conditiilor climatice din acesta perioada, iarna este cu siguranta sezonul cel mai bogat in accidente soldate cu probleme ortopedice. Incidenta fracturilor, luxatiilor si entorselor creste vertiginos in aceste zile, odata cu lasarea zapezii si aparitia inghetului. In acesta perioada riscul unor traumatisme ortopedice ca urmare a alunecarii este foarte mare, motiv pentru care multe persoane ajung in camerele de garda ale spitalelor de ortopedie cu diferite probleme de oase si articulatii, fie ca practica diferite sporturi de iarna, fie ca merg pe o strada acoperita de gheata.

De regula, o articulatie afectata de o entorsa sau de o luxatie este extrem de vulnerabila la noi accidentari, pentru ca a fost sensibilizata in urma leziunii. Singura solutie de a evita noi probleme in zona respectiva este sa se practice, cu ajutorul unui specialist, exercitii fizice care sa fortifice musculatura si sa intareasca articulatia.

Fracturile sunt cele mai grave traumatisme ortopedice si pot varia intr-un interval larg de severitate, de la fracturi incomplete pana la fracturi cu mai multe fragmente osoase care necesita interventii chirurgicale laborioase. Primul ajutor in cazul fracturilor cuprinde imobilizarea osului afectat, in ambele articulatii, cu ajutorul unei atele si a unui bandaj si transportarea cat mai precoce la la spital pentru a beneficia de asistenta medicala de specialitate. Trebuie evitate manevrele de orice fel efectuate asupra focarului de fractura, nu se incearca apropierea oaselor, nu se face masaj, nu se aplica bandaj la nivelul fracturii, pentru ca toate acestea vor agrava leziunea. In functie de osul afectat, de tipul fracturii, de severitate si de starea de sanatate a persoanei accidentate, tratamentul fracturilor presupune imobilizarea membrului respectiv in aparat ghipsat pentru o perioada de timp sau tratamentul chirurgical cu reducerea fracturii si osteosinteza cu diferite placi, suruburi, tije etc.

Citește și:

Recuperarea dupa inlaturarea aparatului ghipsat este dificila, mai ales daca perioada de imobilizare a fost indelungata. Acesta etapta este deseori neglijata, desi este parte integranta din tratamentul unei fracturi. In lipsa unei recuperari corecte membrul respectiv isi poate pierde mobilitatea, puterea, stabilitatea sau si le recapata doar partial. In recuperarea fizica dupa o fractura trebuie imbinate exercitii de kinetoterapie cu alte terapii precum balneoterapia, masajul etc.

Pentru ca preventia va poate scuti de neplacerea si discomfortul unui afectiuni ortopedice, iata cateva sfaturi pentru a evita accidentarile la practicarea sporturilor de iarna:

• Nu participati singuri la un sport de iarna. O a doua persoana va poate acorda ajutor la nevoie;
• Asigurati-va ca aveti o conditie fizica minima pentru practicarea sporturilor de iarna;
• Nu treceti peste exercitiile de incalzire; muschii si tendoanele neincalzite sunt mai vulnerabile si pot fi lezate cu usurinta;
• Purtati un echipament adecvat din care sa nu lipseasca articolele de siguranta precum casca, manusi, ochelari de schi, protectiile etc;
• Cunosteti-va limitele si nu va aventurati pe trasee, partii, pante pentru care nu sunteti pregatiti;

Citește și:

Un articol de Ciprian Chitu

Vizionare placuta


Kudika
30 Decembrie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.