Setari Cookie-uri

Cum sa te feresti de... fracturi

Fractura de col femural sau de sold este o afectiune intalnita cu precadere la persoanele de peste 65 de ani, cunoscute cu osteoporoza. Este o fractura de fragilitate, favorizata de slaba rezistenta a oaselor osteoporotice si provocata de traumatisme minore, precum o cadere, un acident casnic sau chiar desfasurarea unei activitati zilnice.

Masa osoasa depinde de factori genetici, de alimentatie si de activitatea fizica depusa zi de zi. Pentru a impiedica aparitia osteoporozei, se recomanda, in primul rand, un mod de viata activ, cu practicarea a minim 30 minute de miscare usoara zilnic, consumul de lactate, minim 500 ml lapte, 150 g branza de vaci zilnic, o dieta bogata in fructe si legume.

Procesul de achizitie a masi osoase atinge un varf in jurul varstei de 30 de ani. Dupa aceasta varsta, masa osoasa incepe sa scada. Pentre a obtine o densitate osoasa buna si pentru a preveni instalarea osteoporozei odata cu inaintarea in vasta sunt importante alimentatia si stilul de viata.

Calciul si vitamina D. Aportul adecvat de calciu si vitamina D este esential pentru buna dezvoltare a scheletului si pentru a preveni pierderea osoasa. Calciul este luat din alimente precum laptele, lactatele, branzeturile, legumele verzi, citricele, crevetii, pestele cu oase. Pentru absorbtia sa intestinala este necesara vitamina D. Acesta este mai putin obtinuta din dieta, cea mai mare parte fiind sintetizata in piele, sub actiunea razelor ultraviolete, motiv pentru care expunerea la soare este esentiala pentru a avea oase puternice. Vitamina D mai poate fi obtinuta din produse fortifiate, precum laptele cu vitamina D.

Citește și:

Persoanele care nu consuma suficiente lactate sau care au contraindicatii pentru aceste alimente, pot apela la suplimentele de calciu sau vitamina D.

Fructe si legume sunt bogate in substante minerale importante in metabolismul osului precum potasiul, magneziul si vitamina K. Studiul DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension), care a fost conceput pentru a evalua impactul alimentatiei asupra tensiunii arteriale, a demonstrat ca dietele bogate in fructe si legume (continand 8 portii de fructe si legume pe zi si 3 porti de produse cu continut scazut de grasimi) reduc eliminarile de calciu prin urina, scad distrugerea osoasa si previn oasteoporoza. Se recomanda un consum mediu de 500 - 800 grame pe zi de fructe si legume, in aproximativ cinci portii.

Activitatea fizica este un alt factor determinant in preventia osteoporozei. Osul este un tesut viu, care, asemenea muschilor ce devin mai puternici cand sunt antrenati, devine mai rezistent atunci cand este supus unor presiuni si isi pierde din duritate in lipsa unui stres fizic si in sedentarism. De aceea activitatea fizica moderata are un efect benefic asupra scheletului, oamenii activi fizic avand o densitate minerala osoasa mai buna decat a persoanelor sedentare, la orice varsta.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Ianuarie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.