Setari Cookie-uri

POLIPII: Tot ce ar trebui sa stii

Polipii nazali sau vegetatiile adenoide reprezinta o problema frecvent intalnita in randul copiilor. Nu constituie o problema grava de sanatate, insa la aparitia unor simptome caracteristice, micutul trebuie sa mearga la doctor.

Polipii nazali sau vegetatiile adenoide reprezinta o problema frecvent intalnita in randul copiilor. Nu constituie o problema grava de sanatate, dar sunt incomozi si durerosi atunci cand se inflameaza si pot cauza complicatii daca nu sunt tratati la timp. Nu trebuie insa sa va grabiti cu interventiile chirurgicale la nivelul polipilor, deoarece acestia pot fi tratati medicamentos.

Ce sunt polipii?

Polipii sau vegetatiile adenoide sunt, de fapt, niste prelungiri ale mucoasei ce captuseste cavitatea nazala si sinusurile paranazale. Polipii apar adesea la copiii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani si se dezvolta in spatele foselor nazale spre faringe.

Polipii arata ca niste boabe mici de struguri si pot fi observati cu usurinta in interiorul nasucului copilului daca se proiecteaza o lumina pe caile nazale. Au o culoare gri, asemanatoare perlutelor.

Citește și:

Care sunt cauzele care conduc la aparitia polipilor?

Fibroza chistica (boala genetica, mostenita, in care sunt afectate glandele secretorii care produc mucusul si sudoarea) este una dintre cauzele principale ale aparitiei polipilor nazali in copilarie. Sinuzita cronica poate fi, de asemenea, considerata o cauza a inflamarii polipilor, iar in alte situatii polipii sunt asociati cu astmul.

Afla mai multe despre astm:

Astmul la copii

Polipii pot aparea si din cauza unei clime reci si umede, care duce la inflamarea mucoasei nazale, ceea ce determina reactia sistemului limfatic.

Care sunt simptomele polipilor nazali?

• Respiratie ingreunata, copilul respira doar pe gura

• Dureri de cap

• Secretii nazale abundente

• Scaderea mirosului

• Miros urat al respiratiei

Foto@Depositphotos.com

Vizionare placuta


Kudika
22 Iulie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.