Setari Cookie-uri

Oreionul

Oreionul (sau parotidita epidemica, infectia urliana) este o boala infectioasa cauzata de virusul urlian care se manifesta in principal prin inflamatia glandelor salivare (sublinguale, submaxilare, dar mai ales parotide- de aici si numele de parotidita epidemica).

Trebuie consultat obligatoriu medicul daca simptomele se agraveaza, daca apar greata si varsaturi, dureri abdominale, dureri de cap sau se observa umflarea si inrosirea testiculelor. Daca oreionul se complica cu inflamarea ambelor testicule, baietelul poate ramane cu sterilitate- de aceea aceasta afectiune trebuie luata in serios si tratata corespunzator.

Tratament

Oreionul se vindeca atunci cand virusul urlian este eliminat din organism, adica prin eliminarea salivei din glandele afectate. Nu exista niciun medicament care sa distruga, sa inactiveze sau sa elimine singur virusul.

Se recomanda repaus la pat pe toata durata bolii, numai in cazurile complicate se impune spitalizarea copilului. Alimentatia trebuie sa fie compusa in principal din lichide (din cauza febrei, dar si a dificultatilor in alimentatie cauzate de umflarea glandelor)- ceaiuri, apa plata, compoturi, lapte. Pentru febra se poate administra paracetamol, si nu aspirina, deoarece aceasta poate favoriza aparitia sindromului Reye la copiii sub 4 ani.

Citește și:

Oreionul lasa o imunitate serioasa- pe toata durata vietii, copilul nu mai face aceasta boala.

Sursa: Kidz.ro

Citeste articole asemanatoare pe Kidz:

Linisteste-l pe bebe cu ajutorul muzicii!

Dezvata-l de biberon!

Cum iti alegi o bona buna?

Vizionare placuta


Kudika
16 Iulie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.