Setari Cookie-uri

Sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie (ADHD - THDA)

Sindromul hiperkinetic cu deficit de atentie (THDA sau THDA) reprezinta o tulburare de comportament manifestata prin deficit de atentie, impulsivitate, dificultati in desfasurarea unei sarcini, avand impact atat in dezvoltarea personala a copilului cat si in viata sociala.

Cum punem diagnosticul?

Inainte ca medicul specialist (pediatru, neurolog, psihiatru sau medicul de familie) sa poata pune un diagnostic trebuie ca mai intai parintii sa se prezinte in cabinetul acestia. Poate suna putin ironic ceea ce am spus, insa nu este deloc asa. De ce? Pentru ca in copilarie comportamentul firesc al copilului se suprapune peste simptomatologia ADHD, fiind normal ca micutul sa nu isi poata mentine mult timp atentia, sa fie atras de stimulii din jur, sa nu poata evalua riscul unor activitati pe care le incepe etc. Astfel, parintilor le este foarte greu sa sesizeze un comportament deficitar pentru cel mic. De aceea majoritatea parintilor ajung cu copilul in cabinetul medicului abia cand acesta a inceput scoala si observa ca micutul nu se poate concentra, nu are rabdare sa invete, are rezultate proaste si nu realizeaza cu usurinta acele activitati care pentru alti copii de varsta lui sunt poate chiar banale. Boala insa ar fi putut debuta cu mult inainte ca medicul sa vada copilul.

Citește și:

Asadar, primii care observa boala sunt parintii (bunicii sau alte persoane care ingrijesc copilul). Cum se poate depista ADHD in copilarie? Copilul este hiperactiv fata de ceilalti copii, adoarme mai greu, uneori are un comportament ciudat fata de ceilalti copii, iar daca este la gradinita, educatoarele pot releva o incapacitate de adaptare a micutului, faptul ca e neascultator si ca nu isi finalizeaza, cel putin in acelasi timp, activitatile de gradinita fata de alti copii. Chiar si asa, acest comportament nu neaparat se coreleaza cu ADHD, poate chiar asa este comportamentul micutului, insa macar ridica suspiciouni iar copilul va fi dus la medic. In ADHD, copilul mai poate manifesta si tulbrari emotionale, depresie, anxietate, impresia ca ceilalti copii il resping. Cazurile mai complexe sunt cele in care (frecvent se intampla) ADHD se asociaza cu alte tulburari de comportament.

Citește și:

Diagnosticul de certitudine va fi pus de medicul specialist in urma unor teste care se dau atat micutului cat si parintilor. Acestea constau pentru copil in analize de laborator, teste psihologice, intrebari, teste imagistice (EEG – electroencefalograma), examenul fizic, al unor hormoni, iar parintilor li se vor da formulare de completat cu intrebari standardizate privind momentul aparitiei tulburarilor de comportament, durata, evolutia acestora etc.

Vizionare placuta


Kudika
12 Martie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.