Setari Cookie-uri

Cum calculezi zilele fertile

Atunci cand iti doresti sa ramai insarcinata (multe femei folosesc aceste informatii invers, pentru ca nu isi doresc sa ramana insarcinate) este important sa cunosti care sunt zilele fertile, acele zile in care exista in trompele uterine (in mod normal doar pe una) un ovul care poate fi fecundat. Evident acest ovul ajunge acolo dupa ce ovarul l-a eliminat, adica dupa ovulatie.

Metoda masurarii temperaturii bazale

Aceasta metoda identifica inceputul perioadei de ovulatie si finalul acesteia cu o precizie mai mare decat metoda precedenta. Pentru a pune in aplicare aceasta metoda va trebui sa aveti un termomentru, insa mai indicat este cel care masoara temperatura bazala, avand gradatii de la 35,5 grade Celsius pana la 37,7 grade Celsius, permitandu-va sa masurati temperatura corpului cu o mai mare precizie. Aceste termometre pentru masurarea temperaturii bazale se gasesc in farmacii sau la cabinetele medicale de planning familial si au atasate diagrame pe care le puteti completa pentru o monitorizare mai usoara a variatiilor temperaturii.
Cand incepe ovulatia temperatura corpului scade brusc, apoi la finalul acesteia creste la valorile initiale, cresterea putand fi brusca sau lenta, in functie de numerosi factori. Va trebui ca in fiecare dimineata sa va masurati temperatura bazala, aceasta se masoara atunci cand organismul este in stare de repaus. Mai exact veti masura temperatura imediat la trezire, inainte sa va dati jos din pat, sa va uitati la televizor, sa va beti cafeaua etc. Aceasta metoda nu va ajuta sa prevedeti momentul inceputului ovulatiei si este indicat sa o corelati cu celelalte doua: metoda calendarului si a glerei cervicale. Dupa perioada ovulatiei temperatura corpului va creste. Dupa ce termometrul inregistreaza cu 0,3 grade mai mult si aceasta temperatura mai mare este mentinuta trei zile puteti considera ca perioada ovulatiei s-a terminat.

Citește și:

Metoda glerei cervicale

Aceasta metoda mai este cunoscuta sub numele de metoda ovulatiei sau metoda Billings si consta in observarea modificarilor glerei (secretia glandelor cervicale) survenite in timpul ciclului menstrual. Exista o stransa corelatie intre hormonii sexuali ce determina ovulatia si secretia glandelor colului uterin.
In primele 4-5 zile ale ciclului menstrual datorita sangerarilor orice modificari ale glerei sunt inobservabile. Mai apoi exista o perioada “uscata” in care cantitatea de mucus secretata este foarte mica sau inexistenta.
Odata cu dezvoltarea ovulului in ovar si apropierea perioadei ovulatiei secretia de mucus din vagin creste, devine albicioasa, tulbure, iar in timpul ovulatiei este foarte abundenta si aproape incolora, ca mai apoi sa redevina albicioasa si tulbure. Aceasta este perioada zilelor “umede” cand posibilitatea unei sarcini in urma unui act sexual neprotejat este maxima. Mai apoi, pana la menstruatie, urmeaza iarasi o perioada “uscata”.
Pentru a inregistra modificarile glerei cervicale trebuie sa monitorizati secretiile vaginale timp de mai multe luni, caci fiecare femeie are particularitatile sale, astfel va trebui sa va intelegeti corpul si schimbarile acestuia, sa faceti diferenta intre normal si patologic (aceasta monitorizare a secretiilor va permite depistarea precoce a unor afectiuni genitale ce intereseaza functie glandelor cervicale).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
14 Octombrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.