Setari Cookie-uri

Noi descoperiri printre secretele longevitatii

Longevitatea o dorinta a tuturor; pe seama ei s-au scris povesti, s-au cautat elixirele tinereii si vietii fara de moarte, s-au nascocit teorii, s-au dedicat secole de studiu... Dar n-au fost in zadar. Armele longevitatii sunt mai aproape de noi decat credeam, ele salasluiesc chiar in noi, in materialul genetic, in constructia noastra celulara si stilul nostru de viata, doar ca nu am invatat inca sa controlam toate aceste aspecte. Vestile bune vin odata cu descoperirea unor secrete menite sa ne deshida drumul catre dobandirea unei vieti mult mai lungi.

Longevitatea – o dorinta a tuturor; pe seama ei s-au scris povesti, s-au cautat elixirele tinereii si vietii fara de moarte, s-au nascocit teorii, s-au dedicat secole de studiu... Dar n-au fost in zadar. “Armele” longevitatii sunt mai aproape de noi decat credeam, ele salasluiesc chiar in noi, in materialul genetic, in constructia noastra celulara si stilul nostru de viata, doar ca nu am invatat inca sa controlam toate aceste aspecte. Vestile bune vin odata cu descoperirea unor secrete menite sa ne deshida drumul catre dobandirea unei vieti mult mai lungi.

In ciuda a ceea ce sustin unele scrieri, studii arheologie au descoperit ca acum lungi perioade de timp oamenii nu traiu mii de ani asa cum se credea, ci mult mai putin decat traim noi astazi. Evidenr, media varstei pentru mortalilate depinde de vremuri, de locatie si asa mai departe. In zilele noastre se pare ca varsta pentru mortalitate se afla undeva mai sus decat in trecut, in zilele noastre existand un numar mai mare de oameni care au depasit varsta de 100 de ani. Ceea ce este uimior este ca stilul lor de viata este atat de simplu... Desi au trecut prin razboaie, prin ambele razbaoie mondiale unii dintre ei, reprezentand o parte de istorie vie a ceea ce suntem noi astazi ca popor, desi au trecut prin numeroase traume psihice si fizice la care noi ne ingrozim doar citind despre ele, desi au indurat suferinte, umilinte si dureri, totusi ei au invins, ei pretuiesc asa de mult viata, cu simplitatile ei, dincolo de latura materiala. Iata deci ca probabil pozitivismul este o adevarata forta in fata imbatranirii, dar nu este singura. Cercetatori din lumea intreaga au descoperit din ce in ce mai multe secrete ale longevitatii.

Citește și:

Rolul vietii sexuale

Desi se tot discuta despre minunatele beneficii ale unei vieti sexuale echilibrate, respectand normele igienei si evitand BTS-urile (bolile cu transmitere sexuala), totusi foarte importanta este varsta la care ne incepem viata sexuala. Inceperea precoce a vietii sexuale prezinta numeroase inconveniente si riscuri pentru sanatate (cititi articolul “Periclele inceperii precoce a vietii sexuale”), dar si pentru longevitate. Studii de specialitate au demonstrat ca cu cat se amana mai mult inceperea vietii sexuale, cu atat se prelungeste viata. Studiile au fost realizate pe animale de laborator, mai exact cobai, a caror viata s-a prelungit considerabil, cu inca jumatate, dar si pe unele specii de muste care au trait de trei ori mai mult decat media acestora, insa studiile nu s-au finalizat, ramanand unele in viata chiar si dupa depasirea recordului. Studiile sunt inca in desfasurare, dar o concluzie este certa: inceperea tardiva a vietii sexuale ne poate prelungi viata. Situatia este oarecum logica, fiecare organism este conceput pentru procreere, cu cat isi intarzie aceasta functie esentiala, cu atat sunt incetinite procesele de imbatranire, astfel incat sa-i poata fi asigurata aceasta functie.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
6 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.