Setari Cookie-uri

Cafeaua buna pentru sanatate dupa noile studii!

Cei care isi savureaza cafeaua dimineata si mai beau poate una in timpul zilei pot sta linistiti cu privire la riscurile consumului de cafea despre care s-a vorbit pana acum.

Cei care isi savureaza cafeaua dimineata si mai beau poate una in timpul zilei pot sta linistiti cu privire la riscurile consumului de cafea despre care s-a vorbit pana acum.

cafea Cafeaua este un produs foarte popularizat, fiind folosit de foarte multe persoane adulte, insa principalul motiv pentru folosirea ei este continutul de cafeina. Cafeina este o substanta cu rol psihostimulent ce se gaseste de asemenea si in alte produse: in siropuri de ciocolata, in ciocolata, in cacao, in unele frunze de ceai, in unele medicamente destinate persoanelor care depun un efort intelectual intens sau celor care au nevoie sa-si mentina mult timp atentia (energizante) etc. Insa cantitatea de cafeina care se gaseste in aceste produse este diferita, ea fiind mai mare in boabele de cafea. De asemenea cafeaua arabica este mai “slaba” (contine mai putina cafeina) decat varianta robusta (americana).

Citește și:

Desi in trecut au fost efectuate si alte studii care asociau cafeaua cu diverse afectiuni, totusi in acele studii nu au fost implicate doar persoane care beau cafea, ci de multe ori cei implicati erau si fumatori, prezentau boli cardiace sau chiar diabet, boli sau vicii care influenteaza sanatatea si care necesita o dieta aparte, fara a se face o corelatie cu consumul de cafea. Cafeaua intr-adevar creste usor tensiunea, insa in niciun caz intr-atat incat sa produca probleme hipertensionale, ba chiar studii recente demonstreaza ca are efecte protectoare cardio-vasculare (consumul moderat de 2-4 cesti de cafea pe zi).

Deasemenea rezultatele unor studii efectuate pe loturi mari de persoane, care nu aveau alte afectiuni cronice si nu erau nici fumatori, demonstreaza ca in unele cazuri consumul de cafea in cantitati mari aduce chiar beneficii in sanatate, aduce imbunatatiri ale memoriei si performantei, reduce riscul de diabet, cancer si afectiuni hepatice, guta, ateroscleroza (la femei) precum si riscul bolii Parkinson.

Citește și:

Noi investigatii conduse de cercetatori din Spania si Harvard Medical School sugereaza ca bautul cafelei scade riscul mortalitatii. Cercetatorii au comparat datele de evolutie a unor pacienti cu afectiuni cardio-vasculare, cancer si alte boli pe un lot de peste 86 de mii de persoane, studiu care a durat aproximativ 24 de ani pentru femei si 18 pentru barbati. Persoanele implicate in studii au avut de scris rapoarte cu privire la stilul lor de viata, despre alimentatie dar si consumul de cafea. Se pare ca cei care consumau cafea zilnic au prezentat ameliorari in cazul evolutiei unor boli si un risc de mortalitate mult mai scazut.

Vizionare placuta


Kudika
16 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.