Setari Cookie-uri

5 sfaturi pentru a preveni acneea

Acneea reprezinta acea eruptie sub forma de cosuri numeroase, in diverse stadii de evolutie, care cel mai des apare la nivelul fetei, dar se poate manifesta si in alte zone ale corpului, cum este spatele, coapsele etc. Acneea este o infectie extinsa a porilor din piele si poate avea urmari grave daca nu este tratata cu simtul raspunderii, cunoscandu-se chiar cazul de meningita din cauza acneei (persoana respectiva si-a strors cosurile, infectia a patruns in sangele venos care era drenat in sinusurile venoase de la nivelul capului, producandu-se astfel infectii meningiale).

Pentru restul zilei se recomanda sa aveti la dispozitie servetele umede de curatare a tenului, astfel incat sa le folositi ori de cate ori simtiti ca este incarcat: plimbarea in aer liber – praf – sau transpiratia, vantul care ridica particulele de praf si va pot incarca tenul, atingerile frecvete ale fetei etc.

2. Pentru femei: evitati incarcarea cu machiaj a tenului
Porii fetei au nevoie sa respire, iar zonele infectate deasemenea. Machiajul creaza o pelicula sub care bacteriile se inmultesc in voie de-a lungul zilei. Majoritatea femeilor care deja au cosuri, poate nu neaparat sa fi ajuns in stadiul de acnee, folosesc fondul de ten pentru a le masca, dar mai rau fac. Mai degraba folositi o pudra, avand grija sa va curatati de mai multe ori tenul pe zi, apoi sa o refolositi.

3. Atentie la... produsele de par si parul gras
Nu doar ingrijirea fetei este importanta, ci si a parului. Produsele folosite pentru par ajung usor la nivelul fetei, fie prin scurgere usoara si insesizabila pe frunte, tample, fie prin atingerea fetei cu parul. De aceea este indicat sa nu folositi produse toxice pentru par sau chiar sa evitati folosirea acestora pe cat se poate, ingrijind parul doar cu balsam, sampon adecvat si spalari dese. O atentie deosebita trebuie sa acordati parului gras. Excesul de sebum de la nivelul scalpului se extinde si la zonele marginale ale fetei, predispunand la infectarea porilor, caci bacteriile se dezvolta bine in mediul cu grasimi. Asadar este indicat sa spalati des parul gras cu sampoane adecvate.

Citește și:

4. Obiceiul de a duce mana la fata
Un obicei pe care majoritatea oamenilor il practica este acela de a duce mana la fata. Mainile sunt pline de bacterii, ele ating toate suprafetele incarcate cu bacterii, astfel ca atunci cand va atingeti fata cu mainile tocmai va incarcati tenul cu o doza buna de microbi. De aceea medicii recomanda sa va “educati” obiceiurile si sa folositi des produsele de curatare a mainilor: servetele dezinfectante, geluri dezinfectante etc.

5. Nu stoarceti cosurile!
Foarte multe persoane, cum sesizeaza un cos, considera ca il pot indeparta repede prin stoarcere. Practic, in porul cutanat bacteriile s-au inmultit si au creat o infectie pe care organismul si sistemul imunitar are tendinta de a o strange intr-o punga de puroi, insa procesul este mai lent, apoi se va sparge punga de puroi cand organismul este pregatit pentru asta, astfel incat sa se pastreze limitele de siguranta, infectia sa nu patrunda in sange sau sa fie imprastiata in zonele cutanate adiacente. Insa multe peroane storc cosurile inainte ca punga de puroi sa fie maturizata, bacteriile iau contact cu sangele cutanat si se extinde infectia prin sange la nivelul intregului ten. Apoi si la suprafata pielii infectia este intinsa prin staorcerea cosului. Astfel ca dupa ce ati stors un cos, apar mai multe. Problemele se pun atunci cand infectia din porul cutanat continea bacterii mai agresive, care se pot extinde la intrega fata si care raspund greu la tratament, ducand inevitabil spre acnee. Uneori, prin patrunderea in sange a acestor bacterii, infectia poate disemina si in alte zone ale corpului. Concluzionand, nu stoarceti cosurile, oricat de mult va tenteaza sa o faceti. Spalati bine zona respectiva si folositi produse de exfoliere, iar cand cosul are punga de puroi maturizata, se va sparge singur la spalare.

Citește și:

Un articol de Iulia Dibu

Vizionare placuta


Kudika
27 Noiembrie 2009
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.