Setari Cookie-uri

Ghid de conversatie... cu doctorul

Nu intotdeauna informatiile medicale care chiar ne sunt necesare ajung la noi. De aceea ar trebui sa ne facem o lista cu intrebarile si nelamuririle privind preventia bolilor frecvente la varsta pe care o avem, despre sarcina si protejarea impotriva ei, despre alimentatia potrivita stilului de viata, dar si despre o posibila boala de care suferim, daca este cazul.

Nu intotdeauna informatiile medicale care chiar ne sunt necesare ajung la noi. De aceea ar trebui sa ne facem o lista cu intrebarile si nelamuririle privind preventia bolilor, frecvente la varsta pe care o avem, despre sarcina si protejarea impotriva ei, despre alimentatia potrivita stilului de viata, dar si despre o posibila boala de care suferim, daca este cazul.

Adesea insa pacientii nu vorbesc deschis cu medicul lor din diverse motive:
- Le este teama ca poate nu reusesc sa se faca intelesi;
- Le este jena;
- Nu au incredere in pastrarea confidentialitatii;
- Nu au incredere in medic si doresc sa descopere acesta eventualele relatari;
- Medicul nu stie sa intretina o buna comunicare si il trateaza rece pe pacient;
- Pur si simplu de teama si de emotie nu reusesc sa isi adune gandurile etc.

Ce trebuie sa ii spui medicului daca prezinti anumite simptome

Citește și:

Atunci cand ceva te supara ci nu mergi pur si simplu la un control de rutina poti ajuta foarte mult medicul, mai ales pe specialist, sa ghideze mai usor diagnosticul. Asadar, iata care sunt informatiile de care ar avea nevoie si i le poti furniza: medic - In primul rand trebuie sa raspunzi sincer si complet intrebarilor medicului. Nu ascunde nicio informatie iti vine in minte, chiar daca este mai intima, nu se stie niciodata ce legaturi pot exista intre patologii, dar medicul le cunoaste si se poate ghida.

- Nu te sfii sa lasi medicul sa te consulte. Ai dreptul sa refuzi, desigur, orice pacient are si este cat se poate de legal, insa bine ar fi sa lasi medicul sa palpeze, sa asculte cu stetoscopul daca considera necesar si asa mai departe.

- Analizeaza simtpmatologia aparuta: cand a debutat, cum a fost (intens, insidios), daca depinde de ceva (de somn, de alimentatie, de contact sexual, de pozitia corpului numita si pozitie antalgica etc), daca este o durere, care este caracterul ei (de arsura, intepatura, junghi, gheara care strange, e intrerupta sau continua etc.). Observa daca simptomatologia este persistenta sau dispare si reapare, cand reapare, la ce intervale de ora si asa mai departa. Incerca sa descrii ceea ce simti si vezi la corpul tau si raporteaza toate acestea la timp si la actiunile pe care le faceai in momentul aparitiei simptomatologiei.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
25 Iunie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.