Setari Cookie-uri

5 capacitati umane incredibile!

Capacitatile comune ale omaneilor pot fi uneori depasite si aceasta se intampla nu doar printr-o mostenire sau determinare genetica, dar si prin exercitiu. Desigur, unii oameni au capacitati de-a dreptul incredibile!

Capacitatile comune ale omaneilor pot fi uneori depasite si aceasta se intampla nu doar printr-o mostenire sau determinare genetica, dar si prin exercitiu. Desigur, unii oameni au capacitati de-a dreptul incredibile!

Tetracromia

tetracromie Tetracromia este foarte rara in randul oamenilor, ea se regaseste la anumite specii de pesti. In istorie sunt relatate foarte putine cazuri ale unor persoane care, se pare, prezentau tetracromie. Ochii umani observa trei culori: verde, rosu si albastru, iar faptul ca noi recunoastem mai multe culori se datoreaza “amestecarii” perceptiilor acestora la nivel cerebral. Aceasta perceptie a culorilor se datoreaza faptului ca in retina sunt doar tipuri de celule care reactioneaza la aceste spectre luminoase. Un teratocrom mai are un tip celular in plus, cu frecventa portocalie si ar putea percepe teoretic 100 de milioane de culori, fata de omul tricrom care poate distinge doar 100 de gradatii de culoare si un milion de umbre. Tetracromia pare insa a fi intalnita mai mult in randu femeilor decat a barbatilor.

Ecolocatia

Ecolocatia este o abilitate specifica delfinilor si liliecilor si ii ajuta sa isi gaseasca drumul prin intuneric. Acestia emit sunete si interpreteaza apoi ecoul reflectat de posibile obiecte aflate in jur. Se pare ca si oamenii pot folosi ecolocatia, ea fiind dezvoltata foarte mult de cei orbi ca o compensatile adusa lipsei vederii. Partea interesanta este ca aceasta abilitate se invata si se exerseaza si ne-am putea bucura cu totii de ea. Persoana care foloseste ecolocaia de obicei emite un suntet, fie loveste cu bastonul, fie cu limba pe cerul gurii si se poate orienta prin interpretarea intoarcerii ecoului. Unii din cei care folosesc ecolocatia pot aprecia foarte bine unde se afta un obiect, cat de mare este si chiar duritatea materialului din care este confectionat.

O memorie fantastica

memorie reprezentationala Exista un tip de memorie de-a dreptul fascinant si incredibil, demunit memorie reprezentationala. Acest tip de memorie ii permite individului sa readea cu lux de amanunte o imagine sau ceva citit, sunete sau detalii tactile. In general aceasta memorie este de tip vizual, mai rar poate fi memorie auditiva etc. Pentru a intelege exact despre ce este vorba, va vom da doua exemple celebre din istorie:
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
8 Iulie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.