Descoperirea celulelor nemuritoare porneste dintr-o poveste trista si impresionanta, facand istorie acolo unde am putea crede ca doar Zeii au acces.
Stiinta medicala a intampinat numeroase obstacole de-a lungul vremurilor si multe din progresele impresionatate au inceput pe ascuns, in secret, fiindca ori legea, ori moralitatea sau religia nu a permis stiintei sa se “apropie” prea mult de om. Si intr-un fel este firesc, fiindca unele studii au necesitat vieti. Asa se intampla si in cazul celulelor HeLa, prelevate “pe furis” de un medic pasionat si poate cu o intuitie ascutita. Vestitele, protejatele si misterioasele celule HeLa au reprezentat primele fractiuni umane care s-au vandut. Dar sa nu pierdem firul povestii.
Atunci cand chirurgia a luat amploare si tehnicile de laborator au permis studiul microscopic si biochimic al celulelor s-a putut intelege lesne ca tumorile canceroase aveau celule atipice. Asadar, trebuiau studiate.
Asa a inceput minunea, Henrietta Lacks fiind, pana la momentul actual, singura femeie din lume care a prezentat acest soi de celule nemuritoare ce ii poarta numele: celulele HeLa. Aceste celule “traiesc” si in zilele noastre.
Fascinantele celule HeLa
Aceste celule au devenit in scurt timp nepretuite din punct de vedere medical fiindca aveau cateva atrubutii specifice si unice pana atunci in lumea medicala: aceste celule traiau nesfarsit printr-o rata de divizare extraodinara si o longevitate impresionanta, rezistand dupa inghetare zeci de ani si totodata putand fi divizate cu usurinta.