Setari Cookie-uri

Invata aici pasii autoexaminarii sanilor

Autoexaminarea sanilor ar trebuie sa reprezinte un ritual care sa faca parte din viata fiecarei femei. Autoexaminarea sanilor este foarte importanta pentru depistarea precoce a unor patologii care sunt vindecabile in stadiu initial.

Palparea sanului se face in mod concentric, incepand de la baza sanului si palpand in cercuri din ce in ce mai mici pana la nivelul mamelonului. Se ridica un brat la ceafa si cu celalalt se palpeaza sanul de partea bratului ridicat. Mamelonul se stroarce usor si apoi se apasa si nu trebuie sa simtiti nicio formatiune si nici sa prezinte secretii. Se ia apoi fiecare cadran in parte si se repalpeaza.

Apoi va intindeti pe spate cu un brat intins deasupra capului si cu celalalt palpati sanului de partea bratului ridicat prin cele doua metode: cea cu cercuri concentrice si cea a cadranelor. Faceti acesti pasi pentru fiecare san in parte.

Daca observati orice proeminenta sau exista in unele zone durere la palpare ori pur si simplu prezentati mancarimi (adesea acestea sunt la nivel mamelonar) se recomanda sa vizitati medicul de familie.

Autoexaminarea sanilor se incepe de la varsta de 20 de ani si se recomanda la fiecare doi ani o ecografie mamara. Dupa 50 de ani se recomanda anual efectuarea unei mamografii de sreaning pentru patologiile mamare. Atentie, mamografiile nu se fac la varste tinere fiindca sunt irelevante, doar ecografiile sunt utile.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
16 Iulie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.