Setari Cookie-uri

Sistemul sanitar romanesc, o fata morgana?

Am vrut sa dam o nota optimista unui subiect foarte delicat, chiar dureros pentru noi toti. Vrem sa credem ca lucrurile se pot schimba si ca ingrijirea medicala din Romania va atinge cotele normalitatii pentru viata noastra ca pacienti si pentru cea a medicilor ca profesionisti ai unei meserii frumoase dar dure.

Wall-Street.ro arata ca Societatea Academica Romana, recomnada anul trecut, o insanatosire posibila a Sistemului Sanitar din Romania in conditiile unei alocari de cel putin 6% din Bugetul de Stat. Un vis prea frumos insa (?)…

Sistemul sanitar poate deveni eficient doar daca sunt respectate cel putin trei conditii: un buget suficient, care sa permita acoperirea serviciilor medicale, o apreciere corecta a starii de sanatate a populatiei, dar si un numar important de specialisti care sa asigure serviciile medicale. (Sursa)

Investitia in Sanatate si Educatie, idealism politic?

O consider pe Gabriela Cretu (PSD) politiciana idealista, pentru ca in ciuda activarii intr-un cadru politic sumbru si neprofesionist, ea continua sa creada in ideologie, in ideile sale de a schimba societatea in care traim prin intermediul unei investitii decizionale in zona politicilor sociale. Ea sustine finantarea sistemelor sociale de Sanatate Publica si Educatia, insa prea putini politicieni gandesc asa. De ce?

Interesul pentru sanatate este in perfect acord cu interesul pentru om in ultimele doua decenii – adica foarte scazut. Construim o societate in care valorile sunt, din pacate, rasturnate. Banii si Puterea sunt importante; aproape nu mai conteaza cum reuseste cineva sa le detina; omul, un instrument care conteaza doar ca valoare de utilizare; daca este inutilizabil, se arunca. Pare exagerat ce spun dar exemplele in acest sens abunda…”, spune Gabriela Cretu.

“Inovatori si smecheri, speculatori si performeri ai stiintei, academicieni si inculti se amesteca fara discriminare in noua patura economica si politica care conduce destinul Romaniei. Caracteristica ei esentiala este imposibilitatea gandirii pe termen lung. Pentru a investi in sanatate sau educatie nu este nevoie sa facem apel la drepturile omului sau sentimentele umanitare desi ar fi corect sa o facem; este suficient sa spunem ca o populatie sanatoasa si educata este resursa inestimabila (si de neinlocuit) a dezvoltarii oricarei societati; nu este prea greu de inteles si totusi, prea putini inteleg asta…

Citește și:

Vizionare placuta


Este jurnalistă, artista și activistă pentru drepturile omului (cu aripi de Powerpuff girl feministă incluse). E tare mândră că face parte dintr-o echipă cool&smart alături de fetele...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.