Setari Cookie-uri

5 analize care iti pot salva viata

Sunt multe boli care ucid si marea lor majoritate pot fi prevenite. Unele boli pot fi contactate accidental, insa de restul ne putem feri daca stim sa alegem un stil de viata sanatos si totodata sa ne monitorizam starea de sanatate prin analize care au menirea de a decela precoce orice patologie grava sau mai putin grava.

Testul Babes-Papanicolau

Testul Babes-Papanicolau este unul folosit ca screening pentru patologiile vaginale si ale colului uterin si varsta cu care se incepe testarea coincide cu cea la care v-ati inceput viata sexuala. Spre exemplu daca viata sexuala v-ati inceput-o la 18 ani, atunci incepand cu aceasta varsta anual trebuie sa va efectuati testul Babes-Papanicolau. Acest test poate decela ranile colului uterin si ajuta la depistarea precoce a cancerelor de la acest nivel, lucru exceptional de bun pentru ca in stadiu initial aceste cancere pot fi vindecate. Iti sugeram sa faci testul Babes-Papanicolau alaturi de cel de secretii.

Iti recomandam articolul: “Afla totul despre analiza care iti salveaza viata!”.

Mamografia

Mamografia este utilizata in screening-ul cancerului mamar si la noi se face dupa varsta de 50 de ani, atat pentru ca dupa aceasta varsta riscul de cancer mamamr este mult crescut cat si pentru faptul ca mamografia nu se face la femei tinere cand glanda mamara este inca activa fiindca nu se poate vedea nimic. La femeile tinere se face ecografie mamara, prin aceasta analiza imagistica putandu-se vedea o patologie mamara chiar daca glanda este inca activa. Mamografia este recomandata anual, in alte tari insa, cum ar fi SUA, se face screening-ul de la 45 de ani. Cancerul la san nu doare in stadiu intitial, stadiu in care poate fi vindecat, asadar este imposibil de detectat simptomatic. Cand apar simptomele, ar putea fi tarziu... De aceea se face mamografie in afara existentei oricarei simptome, ca monitorizare a sanatatii sanilor.

Colonoscopie si alte analize de screening

Pentru persoanele cu risc se fac anumite analize de screening, adica analize periodice de monitorizare a sanatatii unor organe/aparate fata de care pacientul prezinta risc crescut. Asa este de exemplu colonoscopia pentru cei cu risc de cancere colonice, dar si analizele de sange, colesterol si EKG (electrocardiograma) se pot face anual pentru depistarea bolilor de inima, controul greutatii este de asemenea inportant caci obezitatea este o boala si inca una grava etc. Medicul de familie ii face fiecarui pacient un profil medical de preventie, screening si tratament daca deja este suferind de vreo afectiune cronica.

Un articol de Iulia Dibu

Citește și:

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.