Setari Cookie-uri

9 semne premonitorii ale cancerului de san

Patologiile mamare sunt, din pacate, destul de frecvente, iar cancerul mamar reprezinta una din cauzele principale ale mortalitatii la noi in tara.

Patologiile mamare sunt, din pacate, destul de frecvente, iar cancerul mamar reprezinta una din cauzele principale ale mortalitatii la noi in tara si nu numai.

Cancerul mamar evolueaza insa mascat sub o simptomatologie discreta, pe care femeia adesea o ignora, ajungand astfel in stadii avansate cand maladia devine greu de tratat. Cancerul mamar afecteaza de asemenea si barbatii, fiind mai predispusi cei care prezinta ginecomastie. Desi la barbati apare insa mult mai rar, acest cancer este insa mai agresiv.

semne cancer san Insa cele mai frecvente cazuri ale cancerului de san sunt intalnite in randul femeilor. De aceea este bine sa recunoasteti din timp simptomele care ar putea depista o maladie mamara, fiindca acest cancer de san este vindecabil daca este depistat precoce.

10 semne prmeonitorii ale cancerului de san

Nodulii mamari


Femeia ar trebui sa isi analizeze intregul corp in oglinda, inclusiv zonele mai putine vizibile (regula este valabila si pentru barbati) pentru a sezisa daca nu s-au produs modificari la nivelul pielii, daca nu au aparut bubite, alunite prea multe, iritatii, protuberabte etc. Tot atunci trebuie efectuat si examenul glandei mamare prin autopalpare. Pentru a afla pasii autoexaminarii sanilor va invitam sa cititi articolul: “Autoexaminarea sanilor – primul pas in depistarea patologiilor mamare”. Sub aceste examen puteti decela daca exista noduli palpabili la nivelul sanului sau axilei, ori daca exista formatiuni indurate sub mamelon, fie sub forma nodulara, fie liniare, in “carti de vizita” (Boala Paget a sanului).

Sanii durerosi

Rar se intampla ca in cazul unei patologii caceroase aflate in stadiu incipient sanul sa doara, doar daca nu se suprainfecteaza tesutul canceros. In general, cand femeia ajunge sa simta durere in sanul respectiv, stadiul evolutiv al bolii este avansat si de obicei asociaza si alte semne care ascund prezenta maladiei. Desigur, dureri mamare au si femeile pana in 25 de ani sau unele dintre cele care iau anticonceptionale, dar aceasta nu inseamna ca prezinta o patologie canceroasa. Insa durerea mamara trebuie controlata medical pentru a se depista cauza.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
29 Octombrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.