Setari Cookie-uri

Afectiuni grave produse de Frig

Frigul ne deranjeaza respiratia, obrajii pe care ii inteapa si mainile pe care ni le anesteziaza. Insa stiati ca frigul poate produce si dusfunctii destul de importante, unele din ele punand chiar viata in pericol?

Frigul ne deranjeaza respiratia, obrajii pe care ii "inteapa" si mainile pe care ni le “anesteziaza”. Insa stiati ca frigul poate produce si dusfunctii destul de importante, unele din ele punand chiar viata in pericol?

Afectiuni grave produse de Frig

afectiuni iarna Infectiile respiratorii


Infectiile respiratorii se datoreaza frigului, situatie in care aerul rece scade imunitatea mucoaselor nazale si faringiene. In faringele uman traiesc in mod obisnuit, la normal, o flora intreaga de microbi, acestia supravietuind local in echilibru unii cu altii. Atunci cand ecest echilibru este perturbat, ca in cazul inspirului aerului rece sau aerului infecatat, se produc patologii locale, cu inflamatia ganglinilor din zona (amigrale, ganglioni la nivelul gatului etc.), apoi infectia se poate extinde la laringe (cu raguseala) si mai departe in trahee (traheita) si mai jos in plamani (producand pneumoniile). Pneumoniile sau gripa (este o infectie de natura virala, diferita de racelile bacteriene si mult mai agresiva) sunt boli care pun in pericol viata copiilor (cu sistem imun incomplet dezvoltat) sau a batranilor (care sunt tarati), sau chiar viata unui tanar in plina sanatate!

Degeraturile

Degeraturile pot sa apara la orice varsta, ele apar in special la batrani (cu circulatie deficitara) si tineri (care nu se imbraca adecvat, se expun excesiv frigului, nu isi pun manusi si caciula etc). Zonele cele mai expuse degeraturilor sunt cele cu circulatie slaba, cum sunt degetele picioarelor, mainilor, varful nasului, lobul urechilor . Degeraturile se caracterizeaza prin inghetarea tesuturilor respective si moartea acestora, fiind adesea nevoie de interventie chirurgicala.

Frigul excesiv si infarctele miocardice

termomentru Studiile arata ca incidenta maxima a infarctelor se intalneste atunci cand temperaturile ating valori excesive: caldura excesiva sau frig excesiv. Frigul solicita foarte mult sistemul cardiovascular si inima, astfel pentru cei care se stiu cu istoric cardiovascular frigul poate reprezenta un real pericol. Este indicat sa nu se expuna frigului cand temperaturile sunt foarte joase si sa evite pe cat posibil iesirile pe timp indelungat.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Decembrie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.