Setari Cookie-uri

12 Simptome ale cancerului pe care femeile le ignora

Cancerul a devenit o boala ce sperie pe oricine, atacand indiferent de varsta, sex si chiar conditie sociala, uneori si in afara factorilor de risc evidenti (de exemplu cancer pulmonar la nefumatori).

Modoficari ale dimnesiunilor sanilor sau ale mameloanelor

Aceste modificari sunt valabile si in cazul barbatilor, si ei pot face cancer la san. Orice modificare observati la nivelul sanilor sau mameloanelor (pigmentare, inrosire, marire, durere, invaginarea mameloanelor etc) prezentati-va la medic pentru consultatii.

Scaderea in greutate

Scaderea in greutate fara modificari in stilul de viata nu este tocmai semn bun. Aceasta deceleaza existenta unui proces consumptiv, care adesea este un cancer (dar poate fi si alta patologie, ca de exemplu tuberculoza). Consultati medicul pentru investigarile scaderii neasteptate in greutate.

Febra

Febra apare de obicei cand exista o infectie bacteriana, este febra acuta, mare, suparatoare: infectii respiratorii, apendicita, indigestie etc. Exista si situatii insa cand febra creste cu cateva grade si se mentine astfel, pacientul abia simtind ca este febril, adesea descoperit de cei din jur (familie) care ii pot pune un termometru. Aceasta febra care nu este mare, dar este persistenta nu este un semn bun. Desigur, nu apare doar in cancere, sunt si alte boli care dau sindrom febril, insa trebuie mers la medic pentru a se cauta cauza febrei.

Disfagia – greutatea la inghitire

Disfagia apare progresiv, de obicei pacientul inghite mai greu, simte un disconfort, apoi progreseaza si ajunge sa nu mai poata inghiti solide, in stadii foarte avansate nici lichide. Aceasta disfagie este semn de ingustare a esofagului, una din cauzele acestei ingustari putand fi cancerul.

Noduli sub piele

Daca sesizati noduli sub piele (chiar si mai mici decat un bob de mazare), mergeti la medic pentru investigatii. Pot fi noduli benigni (adesea de grasime), sau pot fi ganglioni limfatici mariti. Cauzele maririi ganglionilor limfatici sunt multiple, printre acestea numarandu-se si cancerele.

Tusea persistenta


Fumatorii vechi pot avea tuse, iar aceasta poate deveni persistenta. Desigur, cauzele tusei prelungite sunt multiple, uneori poate fi pe fondul unui BPOC, insa intotdeauna tusea persistenta trebuie investigata, putand ascunde si cancere. Se spune ca tusea nu trebuie sa depaseasca doua saptamani (aceasta si pentru nefumatori), cea care persista peste fiind semn de boala (de exemplu de TBC).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
21 Ianuarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.