Setari Cookie-uri

Ce ar trebui sa stim despre antibiotice?

Tot auzim ca antibioticele nu trebuie luate la intamplare, ca in acest sens s-au impus masuri de eliberare, astfel incat oamenii sa nu mai cumpere antibiotice fara reteta, se tot zvoneste ca ar avea anumite riscuri din care majoritatea au inteles ca pentru femei creste riscul candidozei, dar de ce se tot iau masuri in privinta acestor tipuri de medicamente? Chiar este necesar?

Ce este rezistenta bacteriana? Aceste microorganisme sunt foarte “destepte” si ele memoreaza tipul de atac al antibioticului, incercand sa creeze o modalitate de respingere, o adaptare la antibiotic – rezistenta. Mai mult decat atat, daca o bacterie a reusit aceasta adaptare, ea face o copie din materialul sau genetic pe care o exporta in spatiul etracelular de unde o noua bacterie va prelua informatia genetica, o va adapta (deci devine si ea rezistenta) si apoi o exporta mai departe. Astfel ca in scurt timp intreaga “colonie” bacteriana poate deveni rezistenta la antibioticul respectiv.

Asadar, daca ati intarziat prea mult urmatorul antibiotic, nu va opriti ci reluati cat mai curant posibil tratamentul, inecrcand sa respectati orele administrarii.

Ce se intampla daca ati intrerupt tratamentul?


Unele persoane iau un antibiotic pe luna sa previna cine stie ce infectie, asa, ca le-a venit lor ideea, fara a consulta un medic. Acest lucru este deosebit de periculos, pentru ca este clar ca pot face usor rezistenta la acel antibiotic. Alte persoane primesc tratamentul antibiotic, iau doua zile tratamentul, le dispare simptomatologia (ATENTIE!! Disparitia simptomatologiei nu inseamna ca nu mai exista infectia) si intrerup tratamentul - astfel bacteriile care au ramas, chiar daca sunt mai putine si nu mai produc simptome, devin rezistente, apoi se inmultesc si boala reapare, dar nu mai poate fi tratata cu acel antibiotic. Alte persoane iau prea des antibiotice si unele infectii reusesc pana la umra sa capete rezistenta la acele antibiotice.

Citește și:

De ce este asa grava rezistenta la antibiotic?

Care este “problema” cu antibioticele?

Unele infectii se trateaza doar cu un singur antibiotic. Atunci cand un pacient cu acea infectie devine rezistent, acest caz se izoleaza si este raportat la nivel international reprezentand o alerta, fiindca un astfel de germen rezistent poate sa infecteze si alte persoane, rezultand boli pe care nu le putem trata.

Vizionare placuta


Kudika
2 Februarie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.