S.O.S.: Intoxicatia cu oua!

S.O.S.: Intoxicatia cu oua!
Kudika
22 Aprilie 2011

Sarbatorile pascale vin de fiecare data cu cazuri noi de intoxicatie cu oua.

Sarbatorile pascale vin de fiecare data cu cazuri noi de intoxicatie cu oua.

De Pasti se vopsesc ouale si se depoziteaza in casa, la temperaturi ridicate, apoi dupa traditionalul “ciocnit” aceste oua se consuma. Exista deci o posibilitate ridicata ca persoanele care nu depoziteaza corect ouale sa faca o intoxicatie alimentara.

intoxicatia cu oua de PastiCare sunt simptomele intoxicatiei cu oua?

Simptomatologia intoxicatiei cu oua seamana cu tabloul clinic general al oricarei toxiinfectii alimentare, astfel:
- Apar dureri abdominale puternice, sub forma de crampe;
- Transpiratii;
- Stare generala de rau;
- Greata care poate fi urmata de vrasaturi;
- Durere de cap;
- Uneori, in functie de germenele infectant, apare diareea si deshidratarea secundara;
- Eruptii cutanate, mai ales in reactiile urticariene etc.

Cum putem evita intoxicatia cu oua?

Sunt cateva masuri generale pe care trebuie sa le cunoasteti.

Atunci cand achizitionati ouale, verificati ou cu ou si de asemenea verificati stampila si termenul de valabilitate.

Nu cumparati oua care au fisuri sau orice alt "defect”, oricat de superficial sau mic ar fi acesta. Prin acea fisura se pot insamanta germeni patogeni.

Achizitionati oua doar din magazine avizate.

Daca transportati ouale, trebuie sa fiti atenti la timpul de transport. Daca depaseste 30 de minute sau daca este o zi torida, atunci trebuie sa le depozitati intr-o cutie frigorifica.

intoxicatia cu ouaOuale trebuie depozitate in frigider, de preferabil in cartonul in care le-ati achizitionat. Ouale nu se spala inainte de a fi depozitate in frigider fiindca le indepartati sebumul natural protector.

Ouale se folosesc imediat dupa ce au fost scoase din frigider. Atentie la preparatele cu ou crud (albus, galbenul crud – maioneze de exemplu, aceste preparate se consuma imediat ce au fost scoase din frigider).

Ouale fierte se depoziteaza la frigider si pot fi consumate timp de o saptamana de la fierbere.

Ouale crude pot fi folosite timp de trei saptamani de la depozitarea in frigider – atentie la data de productie sau termenul de valabilitate.

Spalati bine mainile, ustensilele si recipientele inainte de utilizarea produselor alimentare.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: