Setari Cookie-uri

Afla ce produce fumatul in primele 30 de minute dupa trezire

Cu cat mai multe tigari fumam intr-o zi, cu atat creste si riscul imbolnavirii. In ce masura este insa important momentul in care fumam prima tigara? Riscul la care ne supunem organismul este la fel de mare daca fumam prima tigara de cum ne-am trezit sau daca o fumam dupa un numar de ore?

"De aici si necesitatea compulsiva de a intra in posesia tutunului – obiectul care te face sa te simti mai bine sau care iti inlatura un disconfort. Persoana dependenta de nicotina resimte aceasta nevoie cu cea mai mare intensitate dimineata, dupa abstinenta din timpul noptii. Un semnal care nu este urmat de recompensa declanseaza frustrare. Semnalul poate fi insa atat extern (ocaziile care ”nu merg” fara o tigara) cat si intern (scaderea concentratiei sanguine a nicotinei sub nivelul care mentine activ circuitul recompensei).”, adauga specialistul.

Dependenta de tutun este o boala cronica. Si, ca orice boala, benficiaza de un tratament medicamentos si de ingrijire din partea medicului. In Romania, Programul National Stop Fumat isi propune sa ii ajute pe acei oameni care isi doresc sa renunte la fumat si au nevoie de ajutor de specialitate. O echipa de medici si psihologi specializati in tabacologie, prezenti in centrele Stop Fumat si implicati in acest proiect, stau in slujba celor care vor si cred ca pot renunta la aceasta boala - dependenta de nicotina.

Citește și:

In ciuda faptului ca, la nivel mondial peste 5 milioane de oameni mor anual din cauza fumatului , dependenta de nicotina este o boala cronica ce poate fi prevenita sau tratata cu ajutor medical de specialitate.

Datele de contact ale medicului si ale psihologului pot fi gasite pe site: www.stopfumat.eu si la la Tel Verde: 0800878673 (apelabil gratuit doar din Romtelecom) sau la 021 3356920.


Sursa articolului: Comunicat de presa

Vizionare placuta


Kudika
12 Septembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.