Fiecare dintre noi poate trai experienta de a avea o scadere a calciului in organism, mai mult sau mai putin grava, iar femeile sunt cele mai predispuse la hipocalcemie. Calciul este esential pentru buna functionare a organismului, a nervilor, a muschilor si a glandelor endocrine si ajuta la coagularea normala a sangelui.

Calciul participa la o serie de procese foarte importante in organism:
    are implicatii in functiile muschiului inimii; calciul este indispensabil musculaturii scheletice si musculaturii netede din peretii vaselor si organelor interne; sporeste sanatatea oaselor si previne o serie de afectiuni osoase; calciu intervine in reglarea unor functii endocrine prin stimularea/scaderea secretiei unor hormoni; influenteaza functiile nervoase si functiile cerebrale; calciul intervine in sanatatea pielii, unghiilor si parului; calciul previne osteoporoza etc.
Lipsa de calciu – semne si simptome Tulburari comportamentale

Lipsa de calciu poate da diverse tulburari comportamentale, de la anxietate si irascibilitate pana la depresii si halucinatii.

Tulburari nervoase

Lipsa de calciu se poate manifesta prin tremor, palpitatii, insomnie sau somnolenta, lipotimie (lesinul de cateva secunde care nu implica si pierderea totala a starii de constienta), pirderi de memorie si scaderea capacitatii de memorare si a atentiei. Lipsa de calciu poate duce si la aparitia simptomelor ca senzatie de amorteala la nivelul membrelor, furnicaturi in degete, palme sau picioare.

Foto: Anton Gepolov, Shutterstock

Tulburari musculare

Atat musculatura striatica schetica dar si cea neteda sau cardiaca sufera dereglari in cazul lipsei de calciu. Calciul este un minereu ce intervine in procesul de contractie al fibrelor musculare, dar si in reglarea potentialului de membrana in cazul fibrelor muschilor cardiaci (miocard) – prevenind astfel tahicardia si aritmiile.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: