Setari Cookie-uri

Remedii eficiente pentru... mahmureala

Dupa Sarbatori ca si in urma fiecarei petreceri la care am consumat alcool in exces nu ne simtim tocmai bine, suferim de asa-numita stare de mahmureala.

Dupa Sarbatori ca si in urma fiecarei petreceri la care am consumat alcool in exces nu ne simtim tocmai bine, suferim de asa-numita stare de mahmureala.


Sfaturile de preventie, de cumpatare sunt adesea uitate de petrecareti care de dragul distractiei, discutiei si intalnirii cu prietenii consuma mai mult alcool decat ar trebui. Apoi dupa cateva ore de son apar simptome deloc placute cum ar fi dureri de cap, gat si gura uscata, stare de ameteala si greata, chiar voma, neliniste si astenie fizica. Acestea sunt de fapt simptomele care caracterizeaza mahmureala.

De ce apare mahmureala?



Cu siguranta ati observat ca unii rezista mai mult la consumul de alcool fara a li se face rau, comparativ cu altii. Aceasta pentru ca unii prezinta in mod natural in ficat o enzima care metabolizeaza alcoolul (alcool-dehidrogenaza) iar altii au o cantitate mult mai mica din aceasta enzima. Astfel ca unii metabolizeaza mai usor alcoolul, iar altii suporta mai mult consecintele acestuia.


De asemenea alcoolul dezhidrateaza foarte mult, creste diureza si astfel scade presiunea sanguina, inclusiv la nivelul vaselor cerebrale, de aici si durerile de cap, senzatia de uscaiune a gurii si astenia fizica generalizata.


Prin efectele sale toxice asupra mucoasei gastrice si a sistemului digestiv la modul general alcoolul produce si starea de greata sau chiar voma. Consumat in exces si zilnic alcoolul poate conduce chiar la hepatita toxica.

Remedii usoare contra mahmurelii


O simpla aspirina



Pentru unii o aspirina luata inainte de culcare sau in timpul petrecerii poate face minuni. Dimineata insa, dupa trezire, cand simptomele s-au instalat, aspirina nu mai este la fel de eficienta, dar poate reduce din intensitatea simptomelor.

Mancati alimente neacide



Desi alimentatia nu reduce in mod direct mahmureala, totusi creste metabolismul si ofera organismului nutrienti de care are tata nevoie in aceasta perioada de chin... Sunt recomandate alimente neacide, precum paine prajita, masline, branza, legume, o supa usoara slaba, in special supe si ciorbe care totodata si hidrateaza.

Hidratare



Tocmai pentru ca alcoolul deshidrateaza puternic si va doriti sa scapati de durerile de cap este indicat sa beti la 20-30 de minute cate un pahar cu apa. Uneori hidratarea poate fi mai eficienta decat o pastila pentru durerile de cap, pastila de multe ori nefacandu-si efectul in alcool...
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Ianuarie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.