Setari Cookie-uri

1 din 4 romani sufera de fibrilatie atriala

Fibrilatia atriala (FA) este cea mai frecventa afectiune cardiovasculara care determina modificarea ritmului cardiac.

Comunicat de presa

firbilatie atriala

Sursa foto: dreamstime_s_13838374

Unul din patru adulti cu varsta de peste 40 de ani dezvolta aceasta aritmie pe parcursul vietii lor. Peste 6 milioane de europeni sufera de fibrilatie atriala, estimandu-se ca prevalenta bolii se va dubla in urmatorii 50 de ani, pe masura ce populatia imbatraneste. In Romania, exista aproximativ 200.000 persoane care sufera de fibrilatie atriala.

„Un puls neregulat ar trebui sa ridice intotdeauna suspiciunea de FA, dar pentru diagnostic este necesara o inregistrare EKG” declara Prof. Dr. Gheorghe Andrei Dan, vice-presedintele Societatii Internationale de Farmacoterapie Cardiovasculara (ISCP), profesor la UMF „Carol Davila” si seful Clinicii de Medicina Interna si Cardiologie din Spitalul Colentina. Profesorul Gh. Andrei DAN este initiatorul programului academic FACTS (demarat in octombrie 2010),ce are ca scop constituirea unui registru national al pacientilor cu fibrilatie atriala.

Citește și:

Fibrilatia atriala constituie un factor major de risc pentru atacul vascular cerebral (AVC) deoarece favorizeaza acumularea sangelui in inima, cauzand astfel formarea cheagurilor, adesea foarte mari, ce blocheaza circulatia sangelui prin vasele importante catre creier.Unul din cinci atacuri cerebrale vasculare este atribuit FA. Consecintele AVC-urile cauzate de FA sunt severe, adesea permanente (pierderea functiei musculare sau a vorbitului), cu probabilitate crescuta de deces: 25% in prima luna si 50% in primul an.

In acest context, in perioada 4-5 mai are loc in Bucuresti „Al 17-lea Congres International al Societatii Internationale de Farmacoterapie Cardiovasculara (SIFC)”. Obiectivul evenimentului este progresul in terapia farmacologica in cardiologie: noutatile in prevenirea bolilor de inima, tratament antitrombotic pentru fibrilatie atriala, tratamentul antiplachetar in sindroame coronariene acute, noi terapii pentru insuficienta cardiaca, strategii noi si paradigme in tratamentul hipertensiunii arteriale. Congresul se bucura de participarea a peste 200 medici din 20 tari (Europa, SUA, Australia).

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Aprilie 2012
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.