Setari Cookie-uri

Trebuie sa stii: legatura dintre stres si cancer

Afla ce modificari produce stresul in organism si cum influenteaza boala canceroasa.

Trebuie sa stii: legatura dintre stres si cancer

legatura dintre stres si cancer de san

Prima problema vizeaza rolul factorilor stresanti psihofiziologici in geneza cancerului. Cateva experimente au demonstrat incidenta crescuta a tumorilor mamare - induse virotic la soareci supusi unei ambiante zgomotoase.

Astfel, se constata la femei cu cancer mamar care au prezentat in ultimii doi ani precedenti aparitiei tumorii, semnificativ mai multe evenimente critice intens stresante fata de femeile cu tumori mamare benigne.

Mecanismele implicarii stresului in cancerogeneza sunt, pe de o parte, influenta imunosupresiva, in special a activarii corticosuprarenale, pe de alta parte, trasaturile comportamentale sau de personalitate predispozante la cancer. Astfel, se constata la cancerosi manifestari de rigiditate, inhibitie si sentimente de singuratate. Inhibarea emotivitatii reduce nivelul celulelor NK, fapt ce reprezinta un potential factor de risc.
Pe locul doi in incidenta cancerului se afla depresia.

Citește și:

Cert este faptul ca stresul intervine asupra cancerogenezei prin intermediul sistemului imunitar.

legatura dintre stres si cancer

Implicatii socio-psihosomatice

Importanta conflictelor sociale pentru evolutia bolii este aratata de urmatoarea serie de reactii care pot avea efect patogen asupra organismului: cresterea de catecolamina duce la accelerarea pulsului si la tensiune arteriala mai ridicata, metabolism crescut si iritabilitatea miocardului, nivel crescut al lipidelor etc.

Vizionare placuta


Kudika
15 Iunie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.