Comunicat de presa

Si totusi un concediu relaxant se poate transforma uneori pe neasteptate, intr-o perioada plina de griji si de stres daca cel mic se imbolnaveste. O solutie pentru a preveni sau a rezolva acest lucru este sa pleci de acasa pregatit cu o trusa medicala de concediu.

,,Un concediu inseamna o schimbare de mediu pentru copii. Fiecare dintre ei poate reactiona diferit la noul program, la schimbarile aparute in alimentatie, la aerul curat de munte sau la excesul de soare de la mare si de aceea este bine ca parintele sa fie prevazator si impreuna cu medicul pediatru sa stabileasca o lista de medicamente la care ar putea apela in caz de urgenta.” a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi.

5 Sfaturi utile pentru trusa medicala de concediu 1. Stabileste cu medicul tau ce medicamente sa ai cu tine in caz de urgenta

,,Inainte de a merge la farmacie si de a alcatui trusa de concediu este foarte important ca parintii sa se consulte cu medicul pediatru sau medicul de familie. El stie cel mai bine istoricul medical al copilului, stie cum reactioneaza acesta la anumite medicamente, care sunt dozele potrivite si modalitatile de administrare. Noi insistam asupra acestui mesaj pentru ca cele mai des intalnite afectiuni in concediu sunt racelile sau starile febrile, iar studiul facut de ARPIM la inceputul acestui an arata ca simptomele sau afectiunile cele mai des tratate fara recomandarea medicului sunt tusea - 57%, febra - 53%, nasul infundat -51%. Interventia corecta in aceste cazuri este esentiala fiindca erorile pot determina agravarea sau chiar accidente nedorite.” a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

,,Intr-o trusa de medicamente pentru concediu, parintii ar trebui sa includa antitermicele - in cazul in care cel mic face febra mare, antihistamice - pentru episoadele de alergie sau de urticarie care sunt atat de frecvente si antivomitive - pentru ca alimentatia inacdecvata, schimbarea mediului sau chiar raul de masinaii pot provoca celui mic stari de greata sau ameteli. In plus, familia trebuie sa stie care sunt primele masuri utile in caz de diaree, mai ales la copii mici care se deshidrateaza mai usor. Este foarte important de subliniat ca parintii trebuie sa discute cu medicul pediatru despre ce medicamente sa ia din aceste categorii, in ce conditii sa le administreze si mai ales cum. Unele clase de medicamente sunt indicate in functie de varsta si greutate: de exemplu antihistaminicele sunt indicate doar dupa doi ani, singurul recomandat la varsta mica este desloratadina (aerius). Aspirina nu se administreaza ca antitermic la copil, iar antibioticele nu sunt antitermice. Administrarea lor trebuie recomandata de medic. Sunt utile medicamente dezinfectante pentru rani si trebuie luat in deplasare carnetul de vaccinari sau fisa medicala daca sunt probleme deosebite de sanatate.” a declarat dr. Evelina Moraru.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: