Setari Cookie-uri

S.O.S: Ce boli de ochi iti pot provoca radiatiile UV

Aproximativ 3 milioane de oameni orbesc anual din cauza afectiunilor oftalmologice cauzate de radiatiile ultraviolete, conform ultimelor cercetari ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Counicat de presa

In urma unor studii realizate ulterior de catre Fundatia Essilor pentru Vedere impreuna cu terte parti, a rezultat ca radiatiile ultraviolete au asupra ochiului aceleasi efecte negative pe care le au si asupra pielii: provoaca arsuri, inflamatii, modificari ale tesutului si chiar cancer.

boli oftalmologice de la razele UV Soarele este nociv pentru ochi pe tot parcursul anului, nu numai in zilele insorite. Cand o persoana nu se afla sub bataia directa a acestuia se expune la peste 40% din totalul radiatiilor UV care o pot afecta pe parcursul unei zile. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, principalele cauze ale pierderii vederii in tarile dezvoltate si in cele in curs de dezvoltare sunt legate de razele UV.

Cea mai frecventa afectiune cauzata de acestea este cataracta. Conform cercetarilor Fundatiei Essilor pentru Vedere, in fiecare an se fac 20 de milioane de operatii pe ochi din cauza aparitiei premature a cataractei ca urmare a expunerii la radiatiile ultraviolete.

Citește și:

Printre cele mai frecvente boli cauzate de radiatiile nocive se numara si arsura solara a ochiului, care este frecvent intalnita in randul schiorilor, sudorilor, al celor care merg la plaja si al celor care petrec multe ore in aer liber si nu au o protectie corespunzatoare. Aceasta apare la 8 pana la 24 de ore de la expunerea la radiatiile UV si se manifesta prin durere de scurta durata a globului ocular, senzatie de corp strain si vedere neclara.

Cea mai grava afectiune provocata de radiatiile UV la nivelul ochiului este melanomul ocular sau cancerul de ochi, intalnita cel mai frecvent la persoanele cu pielea deschisa la culoare avand varsta medie de 55 de ani. 50% dintre persoanele care sunt diagnosticate cu aceasta afectiune dezvolta metastaza la 10-15 ani de la fixarea diagnosticului.

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
10 Iulie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.