Setari Cookie-uri

Boala in care organele ies din abdomen

Slabirea si uzura muschilor abdominali te pot face vulnerabil in fata unei hernii inghinale. Fenomenul este direct legat de procesul natural de imbatranire si nu poate fi evitat.

De asemenea, poti face hernie si daca practici in mod regulat un sport solicitant cum ar fi hochei, fotbal sau tenis. Exista si cazuri rare in care o tuse frecventa si puternica poate fi cauza hernie.

Hernia inghinala este o protruzie a continutului cavitatii abdominale prin canalul inghinal (exteriorizarea unui organ abdominal sub tegumentul regiunii inghinale). Se manifesta ca o tumefactie sau durere in regiunea inghinala sau inghinoscrotala. O poti simti mai proeminent la tuse si efort.

hernie inghinala simptome si tratament

Incapacitatea acestei hernii de a se reduce si plasa inapoi in abdomen este denumita incarcerare si necesita interventie chirurgicala. Daca incarcerarea este insotita si de durere, greata, varsaturi sau tulburari de tranzit intestinal, atunci poti avea de-a face cu o hernie strangulata. Aceasta este o situatie grava (continutul herniar prezinta suferinta vasculara cu risc de necroza intr-un timp scurt) si interventia chirurgicala de urgenta este necesara.

Citește și:

Singura cale prin care te poti trata de hernie este interventia chirurgicala. Hernia nu dispare fara tratament si, in timp, orificiul se mareste, dimensiunile acesteia crescand si marind gradul de complexitate al interventiei chirurgicale.


Tratamentul chirurgical poate fi:

  • pe cale deschisa
  • pe cale laparoscopica

Interventia chirurgicala laparoscopica se efectueaza sub anestezie generala, si, la fel ca in chirurgia deschisa, se identifica sacul de hernie si se reduce. Apoi se intareste portiunea defectului parietal si a zonei slabe musculare cu o proteza sintetica, denumita "plasa", ce va fi fixata la locul dorit.”, explica dr. Simona Filip, medic Specialist Chirirurgie Generala. In tratarea herniei inghinale, chirurgia laparoscopica este indicata datorita beneficiului tehnologiei minim invazive.

Citește și:

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
15 August 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.