Setari Cookie-uri

6 DURERI comune si AFECTIUNILE din spatele lor

Durerea - un simptom care poate fi caracterizat din multe puncte de verede si care, declansat de aceeasi cauza, poate fi resimtit in mod diferit de la pacient la pacient.

Cine nu cunoaste durerea? Un simptom atat de comun si atat de „colorat”, insotind atat de multe patologii. Ne-am propus in articolul curent sa vorbim despre cele mai comune dureri, dureri pe care, atunci cand le aveti, ati vrea sa stiti ce le declanseaza sau macar sa intelegeti daca ascund cauze alarmante sau nu.

Prima reactie a bolnavului care are o durere comuna este aceea de a lua un analgezic uzual si nu de a isi face o programare la medic pentru a investiga posibila cauza a unei dureri. Daca durerea respectiva se repeta, fie ea si o simpla durere de cap, este indicat sa faceti cateva investigatii caci durerile de cap pot avea atat cauze usoare ca deshidratarea, dar si cauze mai grave cum ar fi... cancerul.

Nu intotdeauna intensitatea durerii este direct proportionala cu gravitatea cauzei.

cauzele durerii: durere d ecap cauze, durere de burta cauze, dureri abdominale cauze, dureri de spate cauze, dureri de dinti cauze, dureri articulare cauze, durere in piept cauze

La ce trebuie sa fiti atenti cand aveti o durere

Vorbeam mai sus despre caracteristicile unei dureri, caracterisitici la care este bine sa fiti atenti si sa luati aminte caci daca ajungeti la medic acesta va va intreba si raspunsurile dumneavoastra faciliteaza orientarea diagnostica.

Citește și:
  • Cand a aparut durerea (dimineata, apare mereu dupa trezire, dupa masa, inainte de masa, noaptea, cu precadere seara);
  • Daca cedeaza sau nu la analgezicele uzuale – pastilele pentru dureri;
  • Daca este intensificata sau redusa la anumite actiuni: la efort, la mers, cedeaza la odihna, la frig etc.;
  • Cat dureaza durerea?
  • Are caracter continuu sau progresiv, ori este scurta dar puternica? Este ca o arsura, ca o gheara, ca o presiune, ca un junghi?
  • Iradiaza in alte zone ale corpului?
  • Este insotita de alte manifestari: ameteala, greata/voma, diaree, tulburari de vedere, auditive, imobilizeaza un segment al membrului – ankilozeaza etc.?
  • Exista pozitii ale corpului (pozitii antalgice) care amelioreaza durerea?

Cele mai comune dureri si cauzele lor ascunse

Trebuie sa stiti de la bun inceput ca oricat de banala va pare o durere, nu exista durere fara cauza! Daca acea durere este unica sau se repeta la intervale mari de timp, de ordinul anilor, poate nu este tocmai cazul sa va alarmati. Spunem poate pentru ca daca este o durere de cap rara nu-i tocmai o situatie alarmanta, dar daca este durerea unui infract miocardic s-ar putea sa nu existe ocazia de a se repeta. Cum recunoastem gravitatea durerilor? Dupa cateva elemente descrise schematic mai jos.

Citește și:

Foto: Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
28 Septembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.