Setari Cookie-uri

Ce sa stii despre BPOC

210 milioane persoane sufera de BPOC la nivel mondial.

BPOC este o povara economica majora pentru bugetele nationale de sanatate si nu numai. Un aspect ingrijorator, data fiind proiectia de crestere accelerata a prevalentei bolii la nivel mondial.

• Costurile directe legate de boala sunt cele legate de actul medical, incluzand aici costurile consultatiilor, internarilor, medicatiei si masurilor de urmarire a evolutiei bolii in timp.
• Costurile indirecte se refera la costurile financiare si sociale generate de boala. Aici sunt incluse, fara a fi exclusive, absenteismul de la locul de munca (costuri suportate de angajator), costurile generate de necesitatea asistentei pacientului cu BPOC (costuri informale, ex. ingrijirea din partea rudelor, care la randul lor absenteaza de la locul de munca) si costurile suportate de societate, prin decesul prematur (pierderea impozitelor platite de contribuabili si pierderile prin scaderea productivitatii muncii).

Citește și:

O analiza efectuata in SUA ne dezvaluie imaginea concreta a acestor costuri.
• In 2007, cel mai apropiat an din care exista date complete, costul total national generat de BPOC a fost estimat la 42 de miliarde de dolari (28.4 miliarde de euro):
• 26,7 miliarde de dolari in costuri medicale directe si 15,9 miliarde de dolari in pierderi de venit prin dizabilitati si decese premature.
• Din totalul costurilor directe, pacientii diagnosticati cu BPOC, cu varste intre 40 si 65 d ani reprezinta 67% din consultatiile medicale si 43% din totalul spitalizarilor.
• De retinut ca aceste costuri se refera doar la pacientii diagnosticati!
• Costurile reale ar putea fi mult mai mari, data fiind sub-diagnosticarea BPOC.

In Canada, Franta, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie si SUA costurile BPOC sunt in medie de 3.767 de euro (5.646 de dolari) pe pacient in fiecare an.
• Costurile indirecte generate de pierderea productivitatii in munca din cauza BPOC impacteaza in mod particular bugetele unor state ca Franta, Olanda si Marea Britanie, fiind responsabile de 67%, 50% si 41% din totalul cheltuielilor legate de sanatate.

Citește și:

Impactul bolilor cronice respiratorii si in mod special impactul BPOC, tradus prin pierderea productivitatii muncii, genereaza costuri totale mai mari decat orice alte afectiuni cronice majore.

Pacientii cu BPOC insumeaza anual circa 28.000 de ani pierderi in productivitatea muncii.
• Unitatea de masura prin care se calculeaza aceste pierderi este disability-adjusted life years (DALYs).
• Acest parametru masoara anii din viata in care apar pierderi ale productivitatii din cauza dizabilitatilor si deceselor premature.

In pofida acestor dizabilitati asociate BPOC, aproximativ jumatate dintre persoanele afectate de BPOC raman nediagnosticate si in consecinta nu beneficiaza de managementul adecvat al bolii lor.

Aboneaza-te la Newsletter-ul Healthy pentru a primi si alte informatii despre sanatate si diete.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Noiembrie 2012
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.