Setari Cookie-uri

9 Analize medicale pentru FICAT

Va ganditi probabil de ce ar fi nevoie sa va evaluati, din cand in cand, ficatul. Ei bine, motive sunt, de exemplu afectarea ficatului nu doare, prezinta evolutie insidioasa, discreta, fara simptome evidente si de multe ori pacientul este surprins sa afle ca are o disfunctie la acest nivel.

GGT crescut

Si GGT este o enzima hepatica, aceasta gasindu-se in special la nivelul ficatului. Creste in afectiunile hepatice de orice natura (hepatite virale, hepatite toxice, hepatita alcoolica, ciroza hepatica, dar poate creste si in cancer).

Amoniu crescut

Amoniul crescut in sange poate sugera o afectiune hepatica.

Aceasta pentru ca ficatul are rolul de a metaboliza amoniul la uree ca apoi aceasta sa fie excretata la nivel renal, prin urina.

Atunci cand amoniul se acumuleaza in sange, este posibil ca celula hepatica sa nu il poata metaboliza la uree in ritm util.

Bilirubina crescuta

Exista mai multe tipuri de bilirubina, insa nu vom intra in detalii in acest articol. Cert este ca bilirubina deriva din metabolizarea hemoglobinei – substanta acre se gaseste in globulele rosii din sange.

Ficatul preia bilirubina din sange si o excreta in vezica biliara, aici intrand in componenta sucurilor biliare cu rol in digestia grasimilor.

Citește și:

O disfunctie hepatica duce la scaderea preluarii bilirubinei din sange. Aceasta se acumuleaza la nivel sanguin, apoi poate determina coloratia galbena a tegumentelor – pentru ca bilirubina este si pigment totodata. Asa se explica unul din mecanismele aparitiei icterului.

Vizionare placuta


Descriere Iulia Maftei – Kudika.ro

 

Încă de când mă aflam pe băncile Facultății de Medicină Carol Davila, am constat că dincolo de a cunoaște știința...

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.