*Informatiile din acest articol sunt orientative si nu pot inlocui consultatia medicala.

Trebuie sa stiti ca deviatiile de la valorile normale ale acestor transaminaze se pot intalni si in alte afectiuni decat cele hepatice, de aceea este util sa se faca si alte analize medicale (despre care vom discuta mai jos) pentru a exclude alte cauze.

Transaminazele: analize medicale explicate ALT (TGP) – alaninaminotransferaza sau transaminaza glutampiruvica

Este o enzima a carei valori pot varia in afectari hepatice, renale, boli cardiace etc. Cresteri fiziologice usoare ale transaminazelor se produc si in cursul zilei, dar fara a depasi valorile normale.

ALT (TGP) – valori normale

Valorile normale ale acestei transaminaze este curpinsa intre 7 si 56 unitati pe litru.

Transaminza ALT (TGP) – cresteri

Cresterile transaminazei ALT se produc in: - Afectiuni hepatice: steatoza hepatica (ficat gras), hepatite virale, alcoolice, toxice etc. - Afectiuni cardiovasculare: insuficienta cardiaca congestiva;

- Afectiuni renale; - Boli ale muschilor – miopatii; - Patologii la nivelul cailor biliare etc.

Cum facem diferenta intre afectarile hepatice si cele de alt organ?

In functie de contextul clinic si de valorile transaminazelor (care pot inregistra o crestere usoara, moderata sau severa), se pot face si alte analize “ajutatoare”.

Un exemplu ar fi dozarea creatinkinazei (CK) pentru afectarile musculare (miozite) sau miocardice (la nivelul inimii). Foasfataza alcalina este sugestiva pentru afectarea cailor biliare.

Foto@Shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: