Setari Cookie-uri

Analize medicale explicate: Ce este VSH-ul?

Cu siguranta, daca ati fost de mai multe ori la analizele de sange, ati observat in buletinul de rezultate trecut si VSH-ul.

Ce este VSH-ul (viteza de sedimentare a hematiilor)?

VSH reprezinta prescurtarea de la “viteza de sedimentare a hematiilor”. Hematiile mai sunt cunoscute si ca globule rosii sau eritrocite. Daca asezam o eprubeta vertical si o salsam nemiscata o perioada, hematiile si alte celule din sange se depun, sedimenteaza. Masurarea VSH-ului se face la o ora si la doua ore, citind cu cati milimetri a coborat coloana de hematii (mm de plasma separata).

vsh analize medicale de sange, VSH crescut

VSH-ul este o analiza medicala faorte simpla, rapida, care aduce informatii in special despre existenta unei inflamatii in organism. VSH este a analiza nespecifica, in sensul ca poate preciza doar daca exista o inflamatie, insa localizarea si proportiile acestia nu pot fi aflate prin intermediul acestei analize. De obicei VSH orienteaza un diagnostic, iar daca valorile sunt anormale medicul poate cere alte investigatii.

Citește și:

VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) – valori normale

Desi de cele mai multe ori valorile normale ale analizelor sunt indicate intr-o coloana separata pe buletinul de rezultate, totusi exista si situatii cand aceasta coloana nu exista.

Valorile normale ale VSH in functie de sex si varsta:

  • la barbati = 3-10 mm, la o ora; 5-15 mm la 2 ore
  • la femei = 6-13 mm la o ora; 1-20 mm la 2 ore
  • la copii mici = 7-11 mm la o ora. Citeste mai departe in pagina 2 >>

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
27 August 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.