Natura a inzestrat corpul omului cu multe mistere, oferindu-i o complexitate fascinanta astfel incat nu incetam sa ne minunam in fata acesteia. Va propunem sa descoperiti in randurile de mai jos curiozitati fascinante despre propriul corp, reusind astfel sa va "intelegeti" mai bine organismul si reactiile.
4. Umami – cel de-al cincilea gust
Daca pana nu demult se credea ca omul poate simti doar 4 gusturi: acru, dulce, sarat si amar, ei bine se pare ca exista si al cincilea gust: umami.
Umami a fost pentru prima data recunoscut ca un nou gust de catre chimistul Kikunae Ikeda de la Universitatea din Tokyo, Japonia. Acesta a observat un alt gust, diferit de cele 4 cunoscute, in branza si alimente fermentate, in sparanghel, rosii, dar mai ales in „dashi” – o supa din alge marine care este folosita ca baza in bucataria japoneza.
Se pare ca sursa acestui gust ar fi glutamatul, un aminoacid pe care ulterior chimistul l-a reprodus in laborator, iar „reteta” a patentat-o.
Citeste si:
Umami - Secretul celui de-al Cincilea Gust!
Foto@Shuttersock.com