Setari Cookie-uri

De citit NEAPARAT: 7 Investigatii medicale care IRADIAZA organismul

Stiti ce se produce in organismul vostru atunci cand va supuneti iradierii?

Astazi nu exista un tratament exact pentru combaterea efectelor expunerii la raze Rontgen, se presupune doar ca vegetalele ar fi bogate in antioxidanti si ar putea reduce efectul radiatiilor.

Va propunem sa aflati care sunt principalele investigatii medicale care au efect iradiant.

Investigatii medicale care ne iradiaza organismul

CT – computer tomograf

Computerul tomograf presupune efectuarea mai multor “sectiuni” – imagini succesive in diverse zone ale organismului. CT este o investigatie foarte sensibila pentru multe patologii, insa... iradianta. Specialistii afirma ca o incidenta tomografica prezinta un efect iradiant ca in cazul a 26-48 radiografii toracice (difera in functie de zona corpului).

raze x radiografii

Radiografia toracica

Radiografia toracica se numara printre investigatiile cu cel mai scazut grad de iradiere al organismului. Ramane insa o investigatie recomandata pentru multe patologii din cavitatea toracica.

Citește și:

Tranzitul baritat

Aceasta investigatie presupune pregatirea tubului digestiv al pacientului prin dieta indicata de medic. Apoi pacientul bea bariu, o substanta care poate fi urmatira radiologic. Apoi i se fac pacientului una sau mai multe radiografii, in functie de patologia urmarita. Aceasta investigatie deceleaza afectiuni la nivelul esofagului, stomacului si intestinului subtinre. Astazi aceatsa investigatie poate fi inlocuita cu endoscoia digestiva superioara – investigatia de electie si neiradianta pentru esofag, stomac si prima parte a intestinului subtire.

Insa unele afectiuni ale intestinului subtire nu pot fi investigate prin endoscopie digestiva superioara, uneori tranzitul baritat reprezentand cea mai buna alegere vizand raportul riscuri/beneficii.

Foto@Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
15 Noiembrie 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.