Setari Cookie-uri

IMPORTANT despre SANI: O informatie care iti poate salva viata!

Una din opt femei, una din opt prietene va fi diagnosticata cu cancer mamar - arata statisticile medicale din ultimul deceniu.

Ceea ce este insa foarte important atunci cand dorim sa ne asiguram ca aceste investigatii nu prezinta rezultate FALS-negative (adica pacienta poate avea cancer, dar nu este vizibil la aceste investigatii) este densitatea mamara.

densitatea sanilor si mamografia sau ecografia mamara

Colegiul american de radiologie clasifica densitatea sanului in 4 tipuri:

  • adipos,
  • cu structura glandulara dispersata,
  • heterogen dens,
  • si intens dens.

Scopul acestei clasificari este de a atentiona clinicianul asupra abilitatii mamografiei de a detecta o tumora de mici dimensiuni in functie de tipul de san. Mai exact, mamaografia „nu vede bine” intr-un tesut mamar dens, asadar poate exista un cancer pe care mamaografia nu il vede, iar clinicianul trebuie sa ia in considerare acest aspect.

Femeile cu densitate mamara mare (heterogen dens, intens dens) trebuie sa ia masuri suplimentare in ceea ce priveste preventia unui cancer de san si sa intrebe medicul ce este de facut.

Citește și:

Astfel ca, in unele cazuri, chiar daca mamografia nu „descopera” nimic patologic la nivelul sanului, unele femei nu trebuie sa inceteze sa se mai prezinte la medic pentru analize si investigatii suplimentare. Medicul va cere si alte investigatii pentru a se asigura ca posibilitatea unui rezultat fals-negativ al mamografiei a fost inlaturata.

Foto: densitatea sanului @ Shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
8 Ianuarie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.