Setari Cookie-uri

Ajutor: Dusmanii invizibili ai sanatatii

Sunt peste tot, inclusiv pe pielea noastra!

„Clorura de benzalconiu este una din cele mai cunoscute substante din aceasta clasa terapeutica pentru actiunea sa rapida si puternic antimicrobiana, antibacteriena, antivirala si antimicotica. Sub forma de solutie, se utilizeaza ca agent antimicrobian in infectii bacteriene, fungice si virale ale pielii si al mucoaselor. Se poate folosi sub forma asocierilor cu alte substante antimicrobiene, de exemplu cu clorhexidina, pentru o actiune sinergica si complementara”, mentioneaza prof. univ. dr. Calin Giurcaneanu, medic primar dermatovenerolog, presedinte al Societatii Romane de Dermatologie. Asocierea celor doua substante, clorura de benzalconiu si clorhexidina, se exprima prin actiune sinergica si complementara, ca agent antimicrobian in infectiile bacteriene, fungice si virale ale pielii si mucoaselor. Efectul antiseptic se instaleaza rapid, cu efect rezidual ce se mentine mai mult de 6 ore.

Citește și:

Alcoolul patrunde prin derm in glandele sebacee, sudoripare, radacinile firelor de par si distruge microbii, insa prezinta si unele dezavantaje: este un compus inflamabil, incolor, folosit pentru aplicatii locale, iar evaporarea sa rapida determina efectul de uscaciune a pielii. In plus, nu are actiune antimicrobiana reziduala si este usor inactivat de materiale proteice (cum ar fi sangele).

Tinctura de iod este, de fapt, o solutie alcoolizata care cuprinde iod 2% si iodura de potasiu 2%. Aceasta solutie potenteaza penetratia alcoolului prin piele si este remanenta (efect ce se mentine de la aplicare). Nu se aplica direct pe plagi sau mucoase pentru ca devine citocaustic.
Nu se foloseste niciodata in comprese umede pentru ca, in contact cu apa, iodul se transforma in acid iodhidric care este iritant pentru tegumente si poate produce alergii importante. Deoarece iodul care impregneaza tegumentul este absorbit in organism, se recomanda prudenta in folosirea lui prin badijonare pe zone mari ale pielii, mai ales la bolnavii care au suferinte tiroidiene. Pentru eficienta maxima trebuie sa ramana pe piele cel putin 2 minute sau mai mult, daca nu este inca uscata. Exercita un efect bacteriostatic atata timp cat acesta ramane pe piele.

Citește și:

Exista numeroase substante antiseptice, cele mai folosite fiind rivanolul, violetul de gentiana si albastru de metilen.

Care sunt criteriile pentru alegerea unui antiseptic?

  • Spectru larg antimicrobian
  • Actiune rapida
  • Toleranta buna
  • Actiune persistenta
  • Eficient in prezenta materiei organice (cum ar fi sangele).

Vizionare placuta


Kudika
7 Aprilie 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.