De ce apare insomnia si cat de periculoasa este apneea de somn

Functionarea optima a corpului si a mintii depinde de calitatea si cantitatea somnului. Perioadele de somn intrerupt sau redus calitativ pot conduce in timp la manifestari fiziologice grave, cu impact major asupra sistemelor organismului si asupra modului in care acestea comunica intre ele.

Comunicat de presa

Principalele cauze asociate tulburarilor de somn sunt problemele aparatului respirator, iar 15% dintre cazurile de insomnii sunt corelate cu sindroamele obstructive si apneea. Netratate, acestea pot induce aparitia unor noi afectiuni precum: narcolepsia, somnambulismul sau terorile nocturne.

Ce inseamna obstructia nazala si cum se manifesta

„Obstructia nazala sau congestia nazala reprezinta senzatia de respiratie dificila pe nas, ce poate afecta una sau ambele fose nazale, dar care totodata poate alterna de la o nara la alta. In cazul in care simptomatologia este de scurta durata, aceasta afectiune este de obicei asociata si cu o infectie virala a tractului respirator. Cu toate acestea, exista multiple cauze ale instalarii blocajului nazal: traumatisme la nivelul cavitatii nazale, boli de natura inflamatorie precum sinuzita si rinita sau chiar dezvoltarea tumorilor benigne sau maligne ale faringelui, foselor nazale sau sinusurilor”, explica Dr. Valeriu Bronescu, medic primar O.R.L., doctor in stiinte medicale, sef sectie ORL in cadrul Spitalului Sf. Constantin din Brasov.

Retail jobs

Pentru stabilirea unui diagnostic concret, se recomanda consultul unui specialist ORL ce poate desfasura investigatii medicale aprofundate, precum nazofaringoscopia si poate evalua mai departe necesitatea unei tomografii.

Cabinetul de consultatii din cadrul sectiei ORL a Spitalului Sf. Constantin din Brasov dispune de o dotare de varf, care faciliteaza stabilirea unui diagnostic precis: endoscoape pentru nas, ureche, faringe si laringe, videofibroscop, microscop sau sistem pentru microchirurgie ORL prin radiofrecventa. Consultatiile, interventiile chirurgicale si serviciile departamentului de audiologie se adreseaza atat copiilor, cat si adultilor. Totodata, cabinetul ORL al Spitalului Sf. Constantin din Brasov este in contract cu Casa de asigurari de sanatate.

Care sunt factorii de risc pentru apneea de somn si cum poate fi tratata?

Pauzele respiratorii repetate asociate cu sforaitul si somnul agitat in timpul noptii sunt principalele simptome ce definesc instalarea apneei de somn. In functie de durata si frecventa manifestarii episoadelor, aceasta afectiune poate avea diferite grade de gravitate.

Foto: shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
9 Aprilie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri