Trebuie totusi sa stiti ca indicele de masa corporala nu aduce informatii bune de luat in considerare pentru copii, femeile insarcinate, batrani sau persoane cu activitate sportiva intensa – situatii in care trebuie sa se aplice formule de calcul mult mai specifice, care se refera si la circumferinta taliei si a incheieturii mainii, precum si la alte aspecte din stilul de viata.

Ce este IMC (indicele de masa corporala)?

IMC (indicele de masa corporala) reprezinta o formula folosita pentru definirea obezitatii sau a subponderabilitatii, dar si a greutatii normale. Este un indice general, de aceea va vom oferi si formulele de calcul pentru greutatea minima si maxima permisa.

Cum se calculeaza IMC?

Este o formula foarte simpla ce presupune inmultirea inaltimii cu un indice.

Formula in cuvinte: inaltimea in metri inmultita cu inaltimea in metri inmultita cu 21,75 (indice standardizat).

Formula mai clara – ce greutate ar trebui sa aveti: inaltime(m) x Inaltime(m) x 21,75 “x” reprezinta semnul inmultirii

Exemplu: pentru o persoana cu inaltimea de 1,65 m formula se va calcula astfel: 1,65 x 1,65 x 21,75 = 59,21 Kg

59,21 reprezinta greutatea ideala, adica o persoana cu inaltimea de 1 metru si 65 de centimetri ar trebui sa aiba 59,21 kilograme (cu aproximatie 59 de kilograme).

Pentru ca unele persoane au fie scheletul mai gros, fie o masa musculara mai mare, se poate calcula greutatea minima si maxima permisa pentru o inaltime data.

Formula greutatii minime permise (difera doar indicele standard):

Inaltime(m) x inaltime(m) x 18,5 “x” reprezinta semnul inmultirii

Pentru exemplul nostru: 1,70 x 1,70 x 18,5 = 50,36 kg – aceasta inseamna ca greutatea minima pentru o persoana cu inaltime de 1,65 m este de 50 de kilograme, cu aproximatie.

Formula greutatii maxime permise:

Inaltime(m) x inaltime(m) x 25,0 “x” reprezinta semnul inmultirii

Pentru exemplul nostru, al persoanei cu inaltime de 1,65 metri am calcula astfel: 1,65 x 1,65 x 25,0 = 68,06 Kg Aceasta inseamna ca greutatea maxim permisa pentru o persoana cu inaltimea de 1,65 metri este de 68 de kilograme.

Formula de mai sus aproximeaza greutatea, insa pentru persoanele longiline (cu schelet fin, care daca incerca sa-si cuprinda incheietura mainii (pe zona cu os) intre degetul aratator si cel mare, vor suprapune degetele), greutatea minima permisa este mai mica decat cea redata de IMC – in aceste cazuri este indicat sa folositi alte formule de calcul, cum este formula lui Creff. Puteti incerca un calcul laborios in acest site: https://www.bluejean.fr/en/ideal-weight.php

Foto: femeie pe cantar, postit IMC - shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: