In mod normal, ne place sa mancam pentru a ne satisface foamea, pofta sau gustul, dar si pentru a trai sanatos, stiind ca hrana este unul dintre factorii de baza care ne influenteaza traiul, in bine sau in rau.
„Alimentatia sanatoasa ne apropie binele si indeparteaza raul. Din pacate, putem constata ca omul nu mananca in mod corect. Fie ca nu stie, nu poate sau uita ca placerea de a manca se obtine si din cumpatare, nu doar din ghiftuiala. Transferat la nivel populational, fenomenul devine alarmant pentru ca o natiune cu oameni care nu se hranesc sanatos devine ea insasi nesanatoasa. In acest context, este esential procesul de educatie nutritionala permanenta, la toate varstele, nivelurile societatii si prin toate mijloacele”, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hancu, nutritionist, membru de onoare al Academiei Romane, in cadrul evenimentului „Nutritie, Sanatate, Longevitate”.
Un prim pas pentru o alimentatie sanatoasa este sa invatam cat mai multe despre aceasta. Cateva elemente de baza sunt:
-
Kudika
Alimente de care să ne ferim atunci când ținem post. Află care sunt...
-
Kudika
Dr. Dana Miricioiu, medic chirurg estetician dezvaluie secretele...
-
Alexandra Chivu
Dieta epigenetică, un stil de viață dincolo de calorii. Ce...
-
Kudika
Cori Grămescu, nutriționist și antrenor de pilates dezvăluie 10...
-
Alexandra Chivu
Meniu pentru o viață sănătoasă: Descoperă cele mai bune alegeri...
-
Kudika
Psihoterapeutul Diana Vasile, Co-fondator și Președinte al ISTT,...
-
Iulia Maftei (Dibu)
Interviu cu Dr. Diana Mihai, medic primar Obstetrică-Ginecologie :...
-
Kudika
27% dintre români vor să slăbească în medie 10,13 kilograme, iar în...
-
Alexandra Chivu
Strălucind în maternitate - ghid pentru viitoarele mămici: cum își...
Este foarte important sa aplicam corect ceea ce am invatat legat de alimentatia sanatoasa, iar acest lucru se poate face doar daca ne analizam si apoi adaptam totul la propriul organism: gusturile (ce ne place si ce nu), obiceiurile alimentare, ce si cat muncim, cat si cum ne relaxam, ce si cata activitate fizica facem.
3. Planificarea alimentatiei sanatoaseAplicarea cunostintelor despre alimentatia sanatoasa este recomandat sa fie facuta prin planificarea zilnica sau saptamanala. Pentru acest lucru, se porneste de la piramida alimentara si se construieste propria piramida alimentara, bazata pe ce si cat mancam din cele cinci grupe alimentare. Cea mai practica metoda este planificarea scrisa.
4. CumparaturileAtunci cand mergem la cumparaturi, ar trebui respectate cateva sfaturi: sa facem o lista de cumparaturi, sa luam o mica gustare inainte de a pleca spre magazine (cand ne este foame tindem sa ne lasam prada tentantiilor alimentare), sa citim etichetele produselor si sa nu cumparam alimente despre care nu stim ce contin.
5. Pregatirea mancariiCei trei „S” reprezinta regula de aur in pregatirea mancarii: Simplu, Sigur, Sanatos. Premisele unei mancari sanatoase sunt alimente sanatoase, pregatite sanatos, fara prajeli, sosuri si creme clasice. Pe de alta parte, putem folosi noile tehnologii de gastrotehnie sanatoasa, ca de exemplu vasele de gatit cu aburi, cele de teflon, cuptorul electric.
6. Programarea meselorIn ceea ce priveste programarea meselor, sunt recomandate trei mese principale pe zi si, la alegere, 2-3 gustari. Micul dejun ar trebui luat constant acasa, nu in masina, in drum spre serviciu, la locul de munca sau pe strada. Pranzul poate fi adaptat orarului de munca, dar nicidecum omis, iar cina luata intre orele 19.00 – 21.00. A manca noaptea in mod constant este un obicei nesanatos. Gustarile sunt optionale, dar utile in evitarea senzatiei de foame intensa inainte de pranz sau cina.
7. Servirea meseiCumpatarea este cuvantul magic legat de servirea mesei – sa mancam incet si sa savuram alimente in portii moderate, astfel incat sa ne putem ridica de la masa satisfacuti, dar nu ingreunati prin ghiftuiala. De asemenea, ar trebui sa se manance ce s-a planificat in mod sanatos.
8. Alimentatia sanatoasa oricand si oriundeOricand si oriunde, am fi ar trebui sa fim insotiti de alimentatia sanatoasa. Abaterile de la regulile de alimentatie sanatoasa apar, de obicei, cu ocazia sarbatorilor religioase sau a meselor festive, dar este important ca aceste abateri sa fie moderate, sa nu se repete prea des si sa fie urmate de recuperare nutritionala adecvata.
9. Alimentatia sanatoasa sa fie asociata cu stilul de viata sanatosAlimentatia sanatoasa, probabil cea mai importanta componenta a stilului de viata sanatos, este cu adevarat eficienta atunci cand este asociata cu celelalte elemente ale acestuia: activitatea fizica zilnica (30-60 minute, de intensitate moderata), starea de nefumator, moderatia in consumul de alcool, somnul odihnitor.
10. Verificarea, corectarea, protejareaFunctionarea corecta si pe termen lung a alimentatiei sanatoase implica verificari, corectari si protectie. Este indicat sa se verifice cunostintele despre alimentatia sanatoasa, aplicarea acestora, efectele alimentatiei asupra noastra, adica starea de bine, lipsa semnelor de boala, o buna capacitate de munca sau de efort fizic, mentinerea unei greutati normale sau aproape de normal. Toate abaterile rezultate din verificarea de mai sus ar trebui corectate, identificand cauza si modeland-o corespunzator. Odata invatata, alimentatia sanatoasa trebuie protejata de mesajele incorecte si chiar periculoase provenite de a pseudonutritionisti, jurnalisti nepregatiti sau chiar medici nedocumentati.
Informatiile de mai sus au fost prezentante in cadrul evenimentului „Nutritie, Sanatate, Longevitate”, manifestare dedicata informarii medicilor de familie cu privire la promovarea unei alimentatii sanatoase.
Foto: somon cu broccoli - shutterstock.com
Spune-ti parerea!