Mituri si adevaruri despre CARNEA DE PORC

Mituri si adevaruri despre CARNEA DE PORC

Aproape toti consumam carne de porc, dar... stim ce contine?

In primul rand trebuie sa stiti ca porcul este un animal inteligent, mai “destept” decat cainele. In mediul natural, porcul este un animal curat, cu instincte materne deosebite.

Exista mai multe rase de porc, la noi in tara se consuma in special marele alb. Iata cateva mituri si adevaruri despre carnea de porc.

Carnea de porc este toxica?

Depinde de porc si de felul in care preparam carnea. Daca ne gandim la marele alb, carnea este prea grasa (inclusiv cea macra), iar felul in care o preparam – preparatele traditionale – ne poate afecta calitatea sangelui. Cititi AICI un studiu in care se vorbeste despre faptul ca prepararea in mod tradinitonal al carnii de porc afecteaza sangele, pe cand consumul de carne de porc intai marinata, apoi gatita, nu ar afecta sangele.

Este carnea de pui mai sanatoasa decat cea de porc?

Daca vorbim de puiul de tara, am putea spune ca este mai sanatos sa il consumam in locul carnii de porc. Daca vorbim insa de carnea de pui din comert, din pacate aceasta nu este sanatoasa decat daca achizitionati produse alimentare organice. Cititi AICI pericolele consumului carnii de pui.

Carnea de porc contine colesterol?

Carnea care provine de la marele alb contine colesterol “rau” si o concentratie nesanatoasa de grasimi saturate, grasimi care ne predispun la ateroscleroza, hipertensiune arteriala, infarct si accidente vasculare cerebrale.

Exista insa si porcul vietnamez, o alta rasa care nu contine colesterol si carnea este saraca in grasimi saturate. Aceasta carne este mai scumpa, la fel si porcul si mai greu de crescut, insa cand ne gandim la sanatate, ajungem sa consideram ca merita efortul. Desir, nici gustul nu este acelasi cu al carnii ce proovine de la marele alb.

Te poti imbolnavi de la carnea de porc?

Categoric, da. Este obligatoriu sa cumparati carne de porc cu avizul veterinarului, pentru a evita infectarea si dezvoltarea bolii trichineloza.

Prepararea termica suficienta a carnii de porc este esentiala pentru a distrruge bacterii sau paraziti care ar fi putut sa contamineze porcul. Incidenta trichinelozei este net mai mare la femei.

Specialistii afirma ca in familii, femeile sunt mai predispuse a dezvolta trichineloza, pentru ca ele gusta des mancarea cand inca nu este suficient preparata termic, apoi... nu consuma alcool sau tuica, asa cum obsnuiesc barbatii la mesele traditionale. Consumul de alcool accelereaza tranzitul intestinal, astfe ca bolul alimentar cu carne infectata trece mai repede prin intestine si practic arazitul nu are suficient timp pentru a le strabate.

Vizionare placuta


Kudika
19 Decembrie 2014
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.


Setari Cookie-uri