Setari Cookie-uri

Si tu le faci: 10 greseli care ne fac sa ne simtim OBOSITI

Atunci cand ne vaitam mai tot timpul ca ne simtim obositi, trebuie sa constientizam ca nu doar cateva ore de somn in minus ne determina aceasta stare astenica aproape permanenta.

Daca va confrumtati des cu stari de oboseala, chiar si dimineata la trezire, atunci ar trebui sa reflectati asupra cauzelor descrise mai jos.

10 greseli care ne fac sa ne simtim obositi

Nu bem suficienta apa

Atunci cand suntem deshidratati, sangele devine mai dens, inima depune un efort suplimentar pentru a pompa sangele in organism, iar celulele primesc mai putin oxigen, la fel si creierul. Persoanele care nu obisnuiesc sa consume macar 6 pahare de apa pe zi se pot simti epuizate mai ales seara, dupa programul de munca, atunci cand constata ca nu mai au energie pentru activitatile din viata personala.

cauzele senzatiei de oboseala

Refuzam sa facem sport cand suntem obositi

Desi tendinta este de a renunta la programul de sport pentru a face economie de energie, studiile arata ca lucrurile stau exact invers. Sportul consuma energie, dar totodata genereaza energie, insa intr-o cantitate mai mare. Persoanele care ajung sa faca cu regularitate miscare devin mult mai energice decat persoanele sedentare.

Citește și:

Ne culcam dupa ora 23:30

Daca reusim sa adormim sub aceasta ora prindem bioritmul unor organe care raspund de energia corpului si mintii. Stiati ca fiecare organ are bioritmul sau? Tocmai de aceea se spune ca somnul de zi nu il va echivala niciodata pe cel de noapte. Chiar daca va treziti dimineata devreme, nu va veti simti obositi daca veti adormi in fiecare seara inainte de ora 23:30.

Este recomandat sa va monitorizati atent sanatatea daca lucrati noaptea.

Sarim peste micul dejun

Fie din graba, fie pentru ca pur si simplu nu obisnuim, adesea micul dejun lipseste din planul nostru nutritional zilnic. Micul dejun este foarte important pentru sistemul digestiv, sistemul urinar, dar si pentru metabolism si generarea de energie in organism. Persoanele care obisnuiesc sa ia micul dejun sunt mai tonice si mai putin predispuse spre depresie si crestere in greutate.

Citește și:

de ce ma simt obosot

Nu mancam sanatos

Preparatele fast-food sau junk food contin multe calorii, insa putini nutrienti de care avem nevoie. Practic, acestea ne satura, dar nu ne hranesc. Asa ajungem sa avem tot felul de deficite in vitamine si minerale, care se reflecta in starea noastra de sanatate si nu numai. Persoanele cu o astfel de alimentatie predominanta se plang de supraponderabilitate si lipsa de energie.

Nu stim sa spunem “nu”

Desigur, exista si cauze psihologice sau comportamentale ale unor stari de oboseala prelungite. Daca nu stim sa spunem “nu” ajungem sa ne umplem timpul cu prea multe activitati care nu ne fac neaparat placere, dar care in final ne epuizeaza, ne secatuiesc de energie. Trebuie sa invatam sa alegem cu grija activitatile in care ne implicam, sa realizam un bun management al timpului.

Petrecem prea mult timp in dezordine

Un birou incarcat, o camera plina in care petrecem peste o ora ne va obosi. Daca zilnic traim in astfel de medii, nu este de mirare ca adesea ne vom confrunta cu stari de oboseala.

Citește și:

Paharul cu vin inainte de culcare

Ei bine, desi se spune ca este sanatos vinul rosu, totusi ar trebui consumat ocazional si nu zilnic. Bautura alcoolica consumata in fiecare seara produce un efect depresor asupra sistemului nervos central si asociaza fenomene de rebound, care se vor traduce cu o stare de oboseala si astenie pe parcursul zilei, stare care nu dispare chiar daca veti consuma mai multe cesti de cafea. Efectul poate fi insa combatut cu un program sustinut de activitate fizica.

Lucram chiar si cand ar trebui sa ne relaxam

Daca verificati e-mailul chiar si in oras cu prietenii, dimineata inainte sa va dati jos din pat sau la masa, ar trebui sa renuntati la acest obicei. Respectati-va timpul de relaxare.

Excesul de cafeina

Daca obisnuiti sa beti mai multe cesti de cafea in fiecare zi, excesul de cafeina poate epuiza reactivitatea nervoasa, motiv pentru care, dupa un timp, va veti simti la fel de obositi indiferent de numarul de cafele pe care le consumati.

Citește și:

Nu uitati sa cititi si: Cauzele medicale ale starii de oboseala

Foto: femeie care doarme, durere de cap - shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
4 Iunie 2015
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.